Laboratoře


Laboratoř anaerobní mikrobiologie


Vedoucí oddělení:
Šimůnek Jiří , MVDr., CSc.
Činnost oddělení:

Práce laboratoře anaerobní mikrobiologie je orientována na studium anaerobních mikroorganismů v trávicím traktu zvířat a lidí. Tyto mikroorganismy, jež svými počty několikrát převyšují počty eukaryotických buněk hostitele, často zásadním způsobem rozhodují o využívání složek potravy a představují bariéru proti patogenním mikroorganismům. Původně se naše skupina zabývala anaerobními mikroorganismy předžaludků přežvýkavců. Na fermentaci krmiva se zde podílejí bakterie, anaerobní houby a prvoci. Klíčový význam má degradace rostlinných strukturálních a zásobních polysacharidů.

 

Fibrolytický komplex enzymů bachorových bakterií je vázán na celulosomy, které obsahují endocelulasy, cellobiohydrolasy,xylanasy a další doprovodné hemicelulasy. U některých bakterií je vazba celulas na substrát umožněna žlutým afinitním barvivem (Yellow Affinity Substance). Funkcí a významem jednotlivých složek těchto komplexů jsme se zabývali. Při studiu bakterií produkujících butyrát v bachoru se nám podařilo popsat dva nové zajímavé a významné druhy motilních bakterií: Butyrivibrio hungatei a Pseudobutyrivibrio xylanivorans. Tyto druhy jsou zástupci hemicelulolytických bakterií. Vedle toho jsme se podíleli na vývoji transformačního systému pro anaeroby, který je využíván pro degradaci rostlinného fluoroacetátu. Podařilo se nám popsat bakteriální chitinolytickou populaci v bachoru přežvýkavců i u lidí. Jejich studium bylo podpořeno evropským grantem 6FP. V rámci studia probiotik jsme studovali izoláty rodu Bifodobacterium. Sledovali jsme při tom kolonizaci trávicího traktu novorozenců, telat i některých druhů sociálního hmyzu. Popsali jsme tři nové druhy (B. bombi, B. bohemicum, B. actinicoloniformis) a nový rod Bombiscardovia (Bombiscardovia coagulans).  

Kromě bakterií se na utilizaci krmiva v bachoru podílejí i anaerobní houby. Tyto unikátní organizmy se vyskytují jen v trávicím traktu býložravců a jejich celulasy vykazují nejvyšší specifické aktivity celulas v přírodě. Izolace anaerobních hub jsme prováděli z tráveniny domácích, divokých i odchycených (ZOO) býložravců. Mnohé kmeny vykazovaly aktivity fibrolytických enzymů, které by bylo možno využít v biotechnologiích. Studium jejich DNA ukazuje, že stávající taxonomie je nedokonalá. Metabolismus a působení anaerobních bakterií studujeme i v mikrobiálním ekosystému tlustého střeva člověka. Změny mikrobiální populace v tomto prostředí mohou vést nebo jsou příznakem některých zánětlivých onemocnění případně i karcinomu střeva. Přesto doposud neznáme více než 50% druhů bakterií této ekologické niky. Proto studujeme vývoj, stabilitu a možnosti ovlivňování mikrobiální populace u různých typů zvířat. Spolupracujeme s podobnými pracovišti v Británii, Slovinsku, Slovensku i Japonsku. 

Na podporu našich kontaktů organizujeme od roku 1998 mezinárodní symposia o anaerobní mikrobiologii ISAM. Příští ISAM8 bude v červnu 2013 v Insbrucku.




 
  Vedoucí laboratoře:

    Šimůnek Jiří , MVDr., CSc.

  Vědečtí pracovníci:

    Fliegerová Kateřina , RNDr., CSc.
    Killer Jiří , Ing.,PhD.
    Kopečný Jan , Ing.,DrSc.
    Mrázek Jakub , Ing., PhD.

  Odborný pracovník:

    Bartoňová Hana , Ing.

  Doktorandi:

    Rosero Jaime Anibal , Mgr.
    Sechovcová Hana , Ing.,Mgr.
    Schulz Doreen , Mgr.
    Šimůnek Jiří , Ing.

  Laborant:

    Bubíková Hana

  Technik:

    Štrosová Lenka , Ing.

mapy.cz

LIBĚCHOV
PRAHA
BRNO

  Liběchov
Rumburská 89
277 21 Liběchov
tel.: 315 639 532
fax: 315 639 510
Praha
Vídeňská 1083
142 20 Praha 4-Krč
tel.: 267 090 501
fax: 267 090 500
Brno
Veveří 97
602 00 Brno 2
tel.: 532 290 136
fax: 541 212 988
matousova@iach.cz