Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Den otevřených dveří 14. 11. 2014

Jako již každoročně, si Vás dovolujeme pozvat k návštěvě našeho ústavu v rámci konání Dne otevřených dveří ústavů Akademie věd ČR.

 

Jednnotlivé exkurze budou začínat na jednotlivých patrech a v budově IBC a VCBT vždy v těchto hodinách:

1. v 9 hodin
2. v 11 hodin
3. ve 13 hodin


To znamená proti loňsku změnu v tom, že jedna skupina se zapíše na exkurzi vždy celého patra trvající 2 hodiny, kdy budou návštěvníci mít možnost navštívit více laboratoří než vloni. Snažíme se tak vyhovět přáním zájemců. Avšak kapacita jednotlivých laboratoří je pochopitelně omezena a tak je opravdu nutné se zapsat a pokud bude limit účastníků naplněn, je třeba hledat jiný volný termín ev. jiné patro.


Prosím pište na mail: krizova@biomed.cas.cz, ev. mobil 606 656 390 či pevná linka 241 062 780 (Mgr. Jana Voláková Křížová). Uveďte na sebe, prosím, kontakt, nejlépe mobil, abychom Vás mohli kontaktovat v případě zdržení z důvodu např. dopravních problémů či bloudění a neblokovali tak program ostatních skupin.
 

Pro účastníky si dojdeme k hlavní vrátnici vždy 10 minut před zahájením exkurzí. Prosím počkejte před hlavní vrátnicí na příchod pracovníka ústavu.
Děkujeme.

 

 

ORGANIZACE A TÉMATA EXKURZÍ v budově Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v.v.i.

 

Exkurze 1. patro (30 osob):
Oddělení genetické ekotoxikologie

  • Výzkum genetického poškození způsobeného genotoxickými a karcinogenními látkami a vliv životního prostředí na zdraví člověka.

Oddělení molekulární biologie nádorů

  • Výzkum molekulárních mechanismu vzniku a rozvoje rakoviny, především tlustého střeva a konečníku.

 

Exkurze 2. patro (40 osob):
Oddělení neurověd/Laboratoř difúzních studií a zobrazovacích metod

  • Studium změn,extracelulárního prostoru, jež vznikají během bez čárky/mezera fyziologických a patologických stavů, např. ischemického poškození, nádorů, změn během stárnutí, poranění mozku a míchy apod.

Oddělení buněčné neurofyziologie

  • Úloha gliových buněk v patofyziologii mozkové ischemie a v následné regeneraci nervové tkáně, studium buněčných a molekulárních základů integrace neurálních sítí v neuronech a gliových buňkách v průběhu fyziologických a patologických stavů.

Oddělení neurofyziologie sluchu

  • Struktura a funkce sluchového systému u zvířat za normálních podmínek a sledování změn během vývoje, stárnutí a po působení různých patologických činitelů na sluchový systém, jako je např. hluk nebo léky poškozující sluch.

 

Exkurze 3. patro (30 osob):
Oddělení teratologie

  • Výzkum obličejových rozštěpů a ostatních vývojových vad, vývoj zubu za normálních, patologických a experimentálních podmínek.

Oddělení mikroskopie

  • Mikroskopické metody zkoumání buněčných struktur - prostřednictvím fluorescenčního mikroskopu sledujeme dlouhodobě živé buňky a organismy.

 

Exkurze 4. patro (30 osob):
Oddělení neurověd/Laboratoř tkáňových kultur a kmenových buněk

  • Využití kmenových buněk k léčbě poranění mozku a míchy a k regeneraci poškozené tkáně

Oddelění molekulární neurofyziologie

  • Použití fluorescenční zobrazovací metody umožňuje sledovat intracelulární hladiny vápníku u neuronů ganglií a gliových buněk.

Oddělení farmakologie

  • Vyhodnocování trendu ve vývoji nových léčiv, zvláště imunofarmak a nových látek posilujících obranyschopnost organismu.

 

 

TÉMATA EXKURZÍ v budově IBC a VCBT (35 osob):
 

Návštěva Inovačního biomedicínského centra

  • Prohlídka podnikatelského inkubátoru s výkladem včetně prohlídky „ čistých prostor“.

 

Návštěva Výzkumného centra buněčné terapie a tkáňových náhrad
Oddělení transplantační imunologie

  • Základní model představují kultivované a cíleně diferenciované kmenové buňky (mesenchymální, limbální), které jsou přenášeny pomocí různých typů nanovlákenných nosičů za účelem reparace těžkých poškození kůže a očního povrchu.

Oddělení neurověd/Laboratoř biomateriálu a biofyzikálních metod

  • Zaměření na vývoj syntetických biomateriálů pro regeneraci a rekonstrukci tkání a studium jejich funkčnosti na biologických modelech.

Oddělení tkáňového inženýrství

  • Příprava tkáňových náhrad, výzkum tvorby buněčných nosičů, především biodegradabilních, na bázi nanovláken, modelování proteinových struktur včetně vyhledávání možností praktického využití výsledků.


Více informací o ústavu naleznete na www.iem.cas.cz
 

14.11.2014