Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Jaderný fyzik doc. Vladimír Hnatowicz vyznamenán Medailí Josefa Hlávky

Pět badatelů AV ČR získalo Cenu Josefa Hlávky 

V předvečer státního svátku České republiky – Dne boje za svobodu a demokracii – byl na návrh předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše vyznamenán Medailí Josefa Hlávky přední český jaderný fyzik doc. Vladimír Hnatowicz z Ústavu jaderné fyziky AV ČR. Spolu s ním převzali toto ocenění 16. listopadu 2014 na zámku v Lužanech u Přeštic další čtyři laureáti: prof. Jiří Chvála, prof. Ing. Petr Moos, CSc., prof. Ing. Václav Vaněk, CSc., a prof. RNDr. Aleš Pultr, DrSc. Ocenění každoročně uděluje Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ a je určeno nestorům a zakladatelským osobnostem české vědy a umění.

 
 
Společně s Medailemi Josefa Hlávky se v tento den tradičně udělují také Ceny Josefa Hlávky, které získávají nejlepší studenti pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladí talentovaní badatelé z Akademie věd ČR.
 
 
doc. Ing. Vladimír Hnatowicz, DrSc., Ústav jaderné fyziky AV ČR.
Badatelův přínos pro českou jadernou fyziku je zásadní. Lze jej označit za duchovního otce především vývoje jaderných analytických metod založených na interakci nabitých částic s látkami a jejich využití v interdisciplinárním výzkumu v České republice. Zavedl metody a postupy, které jsou nezastupitelným nástrojem ve výzkumu struktury i vlastností nových materiálů v řadě oborů. Zasloužil se o vybudování nové laboratoře pro modifikaci a analýzy látek iontovými svazky s využitím elektrostatického urychlovače typu Tandetron, která v současné době patří svým vybavením k evropské špičce. Je spoluautorem více než 350 odborných prací a spoluautorem několika monografií. Je řešitelem nebo spoluřešitelem mnoha grantových projektů. Od roku 1989 se úspěšně věnuje i pedagogické činnosti.
 
 
 
Ceny Josefa Hlávky 2014 – udělené pracovníkům AV ČR
Ing. Jan Storch, Ph.D., Ústav chemických procesů AV ČR
RNDr. Mgr. Arnošt Mládek, Ph.D., Biofyzikální ústav AV ČR
Ing. Hana Macková, Ph.D., Ústav makromolekulární chemie AV ČR
Mgr. Ota Pavlíček, Filosofický ústav AV ČR
Mgr. Pavel Kořínek, Ústav pro českou literaturu
 
Foto: Zdeněk Hrabica
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

16 Nov 2014