Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

1989: Thinking Revolution in East-Central Europe

Mezinárodní vědecká konference
 
Mezinárodní vědecká konference nazvaná „1989: Thinking Revolution in East-Central Europe“ se koná ve dnech 2.–3. října 2014 v pražské Lannově vile. Společně ji uspořádaly Oddělení pozdního socialismu a postsocialismu Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Oddělení pro studium moderní české filozofie Filosofického ústavu AV ČR. Konference se účastní přední světoví odborníci z amerických a západoevropských univerzit, kteří rok 1989 představují jako námět rozličných myšlenkových a politických konceptů, a zdůrazní tak širší souvislosti událostí, jež před 25 lety zásadně ovlivnily vývoj zemí střední a východní Evropy.

 

 
Podle Dr. Vítězslava Sommera, jednoho z hlavních organizátorů akce, bylo snahou vymknout se zažitým rituálům klasických historických konferencí. „Vznikl nápad uspořádat konferenci, která by se ani tolik nezabývala samotnými událostmi, ale spíš tím, jak se o těch událostech myslelo a jak byly reflektovány v různých myšlenkových směrech, v různých konceptualizacích společenských vědců a filozofů,“ uvedl Dr. V. Sommer.
 
Ředitel Filosofického ústavu AV ČR PhDr. Ondřej Ševeček, Ph.D., poznamenal, že letošní rok je výjimečný v tom, že významných výročí je několik, a ta se skloubila. „Je to důležité pro širší pohled na 20. století. Připomínáme si 100 let od začátku 1. světové války, která byla obrovským zlomem a z pohledu historiků zásadním způsobem změnila společnost, a zároveň i 25 let od pádu komunismu. Souřadnice těchto výročí jsou poměrně významné a zajímavé, a to je jistě důvod, proč u nás i v řadě dalších evropských zemí se letos konají velmi důležité konference.
 
Podrobné informace naleznete v  tiskové zprávě
 
Mezinárodní vědecká konference nazvaná 1989: Thinking Revolution in East-Central Europe
  Foto: Martina Poliaková
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

2 Oct 2014