The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Protestní pochod za záchranu slovenské vědy

Dva měsíce intenzivních diskusí za záchranu vědy na Slovensku nepřinesly požadovaný výsledek. Slovenští vědci proto 26. listopadu 2014 vyjádřili nesouhlas s dlouhodobým podfinancováním protestními pochody, které se uskutečnily v Bratislavě, Košicích a Tatranské Lomnici. Molekulární biolog dr. Imrich Barák z iniciativy Veda chce žiť vysvětluje, že slovenským vědcům jde především o tři skutečnosti: aby se nesnižoval rozpočet SAV, navýšily se dotace Vědecké grantové agentury MŠVVaŠ a SAV na podporu výzkumu a vývoje, z níž se financují projekty, a aby Akademie byla vyjmuta z programu ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa).

koreny_02.JPG koreny_02.JPG koreny_02.JPG                                                               

Foto: http://www.vedachcezit.sk/

 

Slovenská vláda aktuálně SAV přidělila osm milionů eur na mzdové prostředky, což znamená, že se nebude muset hromadně propouštět, jak se původně uvažovalo. Prostředky však nepocházejí z posíleného financování vědy – odebrány byly z rozpočtu APVV (Agentúra na podporu výskumu a vývoja), která tak bude mnoho let rozpočtově stagnovat na úrovni 26 milionů eur. Vědci nepřijdou o místa, ale při výzkumné práci budou hospodařit s nedostatečnými financemi. V příštím roce hrozí SAV výrazné škrty v rozpočtu: Akademie by mohla přijít v porovnání s letoškem o 10 milionů eur; zatímco v roce 2014 získala dotaci ve výši 60 milionů, v roce 2015 by to mělo být něco přes 50 milionů.
Podporu Akademií věd zemí Visegrádské čtyřky vyjádřili jejich předsedové slovenským kolegům v dopise čelným představitelům Slovenské republiky, který zformulovali během říjnového schůzky akademií V4.

26 Nov 2014