Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

1,2 milionu korun pro mladé vědce

Jedna z nejvýznamnějších soutěží pro mladé vědce v ČR má své vítěze. Ceny Wernera von Siemense včera převzali v rámci slavnostního večera v Betlémské kapli noví laureáti. Ti si kromě pamětních medailí odnesli také finanční obnosy v celkové výši bezmála 1,2 milionu korun. „V dnešním světě obrovské konkurence mezi státy a světadíly se snažíme přispět k tomu, aby Česká republika na poli technického a přírodovědného vzdělávání krok nejen udržela, ale byla dokonce i napřed,“ uvedl ve svém projevu generální ředitel skupiny Siemens v ČR Eduard Palíšek. Cenu za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu předával vítězům předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, předseda poroty a garant této kategorie.

 

Tradiční soutěž nejlepších mladých mozků už posedmnácté v ČR organizovala firma Siemens ve spolupráci s předními českými univerzitami a Akademií věd ČR pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy a ministra průmyslu a obchodu. Svým rozsahem, výší finančních odměn a historií je Cena Wernera von Siemense jednou z nejvýznamnějších nezávislých iniciativ tohoto druhu u nás. V dosavadních ročnících bylo oceněno 265 studentů, pedagogů a mladých vědců.
 

Letos zvítězily práce ze širokého spektra technických a přírodovědných oborů od matematiky po medicínu a Cena Wernera von Siemense tak potvrdila svou otevřenost. Vítězné práce vybírají odborné poroty složené z rektorů a prorektorů pro vědu a výzkum českých technických a přírodovědných vysokých škol a předních zástupců Akademie věd ČR.
 

Cenu za Nejlepší výsledek základního výzkumu získal kolektiv autorů pod vedením profesora Šimandla ze Západočeské univerzity v Plzni. V kategorii Nejlepší výsledek vývoje/inovace zvítězil kolektiv autorů pod vedením Zbyňka Prokopa z Masarykovy univerzity v Brně. Cena za nejlepší diplomovou práci byla udělena Janu Královi pod vedením Michala Kubíčka a Davida Bělohrada z VUT v Brně, cena za nejlepší disertační práci Lucii Augustovičové pod vedením Pavla Soldána z UK v Praze a v kategorii nejlepší diplomová/disertační práce ve spolupráci se společností Siemens získal cenu Adam Gassmann pod vedením Michala Dordy z VŠB-TU v Ostravě. Cenu pro nejlepšího pedagogického pracovníka získal prof. Stanislav Štípek z 1. lékařské fakulty UK v Praze. Novinkou v letošním ročníku bylo ocenění pro nejlepší absolventskou práci, jejíž autorkou je žena. Cenu si odnesly hned dvě autorky – Naděje Havlíčková z Fakulty elektrotechnické na ČVUT za diplomovou práci a Lucie Augustovičová z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy za disertační práci.

 

Více informací v tiskové zprávě.

 

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

6 Feb 2015