Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Prestižní evropský grant pro mladého vědce z Ústavu molekulární genetiky AV ČR

Biolog doc. Mgr. Petr Svoboda, Ph.D., z Ústavu molekulární genetiky AV ČR získal významný grant Evropské výzkumné rady – ERC Consolidator Grant. Jeho projekt s názvem D-FENS byl vybrán z více než 2500 návrhů. Na dalších pět let tak vědeckou práci Svobodovy laboratoře podpoří dva miliony EUR. ERC Consolidator Grants jsou určeny mladým vědcům, kteří získali doktorát v rozmezí sedmi až dvanácti let před podáním návrhu, mají výrazně nadprůměrné vědecké výsledky vzhledem k danému oboru a jejich stupni kariéry a připraví vysoce kvalitní projekt s originálním nápadem.

 

Projekt D-FENS bude zkoumat obranné funkce tzv. malých RNA. Malé RNA jsou molekuly, které u živočichů obecně udržují stabilitu genomu v zárodečných buňkách a u bezobratlých zajišťují antivirovou imunitu skrze mechanismus RNA interference (v roce 2006 byla za její objev udělena Nobelova cena). U savců je antivirová RNA interference vypnutá a místo ní funguje systém vrozené a získané imunity využívající specializované buňky. Hlavním cílem projektu je vyzkoušet, jak opětovné zapnutí RNA interference změní savčí antivirovou ochranu. „Chceme totiž zjistit, jestli by tudy mohla vést cesta k novému druhu antivirové terapie,“ uvádí Petr Svoboda. Zbývající části projektu se věnují biologickým rolím malých RNA v savčích vajíčkách, která představují model pro studium evolučních adaptací malých RNA. „Studium evolučních adaptací často prozradí o molekulárních mechanismech věci, které bychom se jinak těžko dozvěděli,“ dodává.
 

Petr Svoboda vystudoval buněčnou a vývojovou biologii na Přírodovědecké fakultě UK. V roce 1998 odešel na Pensylvánskou univerzitu ve Filadelfii (člena tzv. břečťanové ligy), kde v roce 2002 získal doktorát z buněčné a molekulární biologie. Poté strávil tři roky na postdoktorálním pobytu ve Friedrich Miescher Institute ve švýcarské Basileji. S nabytými zkušenostmi se vrátil zpět do Prahy, kde v roce 2007 na Ústavu molekulární genetiky AV ČR založil vlastní vědeckou skupinu. Pravidelně publikuje v prestižních vědeckých časopisech a je nositelem několika ocenění, včetně prestižního EMBO Start up grantu (2006), Fellowshipu J. E. Purkyně od Akademie věd České republiky (2006) a ceny Neuron pro mladé vědce (2014).
 

Původní datum vyhlášení výsledků prestižní soutěže bylo o několik dní posunuto, ale poslední dny nekonečného čekání a stupňující se nervozity byly nakonec odměněny pozitivním výsledkem. Udělení tohoto grantu je ohromným úspěchem a důkazem toho, že i v České republice se dá dělat věda na světové úrovni.
 

Připravily: Ústav molekulární genetiky AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

6 Feb 2015