official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Nová publikace k otázkám Východního partnerství

Ojedinělý souběh vývoje právní vědy a společenské praxe představuje kniha věnovaná sbližování práva států Východního partnerství a Evropské unie, kterou připravil mezinárodní kolektiv autorů pod vedením doc. Naděždy Šiškové z Právnické fakulty Univerzity Palackého. Monografie From Eastern Partnership to the Association: A Legal and Political Analysis, jíž vydalo britské nakladatelství Cambridge Scholars Publishing, se zaměřuje na otázky práva postsovětských republik Ukrajiny a Gruzie ve vztahu k evropskému právnímu kontextu. Obsáhlé analytické dílo zahrnuje historii, cíle a transformační etapy Východního partnerství, rozbor konkrétních asociačních dohod, problematiku lidských práv a právního státu i konkrétní doporučení do budoucna.

Politika Východního partnerství, zacílená na vztahy bývalých republik Sovětského svazu a Evropské unie, byla odstartována v roce 2009 za českého předsednictví. „V době koncipování témat monografie v podstatě nikdo nevěděl, kam toto partnerství povede. Až časem se potvrdilo, že může přecházet v asociační dohody,“ uvedla hlavní autorka a editorka publikace doc. Šišková.
Podobné sepětí vědy a reálné praxe a jejich souběžného vývoje je podle ní zcela výjimečné. „ Na otázku, jak jsme to mohli předjímat, jsem odpovídala: vědecká intuice,“ prozradila Šišková. Potvrzují to mimo jiné i závěrečné operativní změny v dokončené publikaci. „Úvod jsem musela měnit za pochodu, protože jsem ho psala v době, kdy už na Ukrajině probíhaly masové demonstrace v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Janukovyče odložit podpis dohody. Prosazuji v něm myšlenku, že asociační dohoda není jen právním instrumentem, ale je vnímána i jako velmi mocný politický symbol budoucího směřování Ukrajiny a sdílení společných evropských hodnot.“
Vydání knihy ocenil někdejší komisař Evropské komise pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Fülle. „Vychází v době, která je plná dezinterpretací a mýtů o partnerství a našich partnerech. Knize proto přeji, aby přinesla více světla do událostí za našimi hranicemi, které se nás tak bezprostředně dotýkají a dotýkat budou,“ uvedl Fülle, který je zároveň autorem předmluvy nové publikace.

Křest knihy se uskuteční 29. ledna v 15:00 hod. v aule budovy B právnické fakulty. Spolu s děkankou Milanou Hrušákovou a rektorem Jaroslavem Millerem se jej zúčastní vedoucí zastoupení Evropské komise v České republice Jan Michal, vedoucí odboru evropského práva Ministerstva zahraničí České republiky Emil Ruffer a zástupci českých i zahraničních vysokých škol.

 

26 Jan 2015