Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Euraxess centrum

EURAXESS


Můj svět zázraků : Umění vědy -
Světelná show k 125. výročí Akademie věd

Světelná show k 125. výročí Akademie věd

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT 2014

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Vědecké výsledky Michaely Kučerové si může přečíst každý

Páteří Otevřené vědy vždy bylo zajišťování stáží studentů na výzkumných pracovištích. Naší studentce střední školy Michaele Kučerové se povedlo zveřejnit své výsledky tak, že si je bude moci přečíst každý chodec či cyklista. V Českých Budějovicích totiž vznikla naučná tabule s informacemi, které jsou založené na jejím výzkumu s Václavem Krištůfkem v Biologickém centru v Českých Budějovicích.

 

„Nejdřív jsem sepisovala, co tu v průběhu roku všechno roste a žije. Sbírala jsem pavouky, hmyz, živočichy a bylo to hodně zajímavé, když jsem to všechno honila. Botanická část byla mnohem jednodušší, rostliny jsem jen nasbírala a určila. Pak jsme několikrát odebírali vodu, posílali jsme vzorky do chemické laboratoře, kterou jsem navštívila a podívala se, jak se dělají rozbory vody. Zjišťovala jsem taky historii této oblasti, procházela jsem kroniky Mydlovar a Zahájí, byla jsem ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích, navštívila jsem i státní podnik DIAMO, který se teď stará o rekultivaci této oblasti. Kvůli určení houby, kterou jsem tu našla, jsem byla v Jihočeském muzeu, kde jsme ji ale určit nedokázali, takže jsme potom sekvenovali genom v laboratořích Biologického centra Akademie věd a zjišťovali, co by to mohlo být“, popisuje svůj výzkum Michaela Kučerová, která se hodlá vědě, hlavně mikrobiologii, věnovat i nadále.

 

„Myslím si, že na tomto místě je tabule důležitá, ukazuje nám, co bychom normálně přehlédli a nedocenili. Obyčejný laik, který jede okolo, se podívá a řekne si „rezavá louže“, ale díky naučné tabuli se teď dozví, že toto místo může být velmi přínosné a unikátní, jak se potvrdilo díky mým výzkumům,“ dodává studentka.


Celý článek o jejím úspěchu si můžete přečíst zde.
Výsledky své úspěšné práce bude Michaela prezentovat i na Veletrhu vědy 21. - 23. května v PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Přijďte se na ni podívat.

 

Gratulujeme k úspěchu!
 

7.4.2015