official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Indiáni severozápadního Pacifiku a jejich vztah k moři

V Ústavu pro českou literaturu AV ČR se 9. dubna 2015 od 17:00 hod. uskuteční přednáška dlouholetého autora časopisu Vesmír Stanislava Chládka věnovaná indiánům severozápadního Pacifiku a jejich vztahu k moři.
„Život indiánů severozápadu Severní Ameriky (Spojených států a Kanady) byl úzce spojen s Tichým oceánem, na jehož pobřeží žili. Vodní cesty mezi četnými ostrovy umožňovaly poměrně snadné cestování, zejména proto, že strmé břehy, porostlé neproniknutelným pralesem byly neschůdné. Kánoe, vydlabané z obřích kmenů z pobřežních lesů byly klíčovým prostředkem pro zajištění dopravy a živobytí v krajinách, kde zemědělství nepřicházelo v úvahu. Byla to snadná doprava po vodě, která umožnila vznik vyspělé civilizace v této oblasti. Díky bohatství mořské fauny byl pro domorodce oceán zdrojem většiny jejich potravy. Některé kmeny se vedle rybolovu, lovu tuleňů a lvounů dokonce angažovaly k obtížnému a nebezpečnému lovu velryb z kanoí. Doprava po vodě též umožňovala pravidelný kontakt mezi vzdálenými kmeny, který nebyl vždy přátelský; často vedl ke kmenovým válkám a lovu otroků. Styk mezi různými lokalitami umožnil také kulturní výměnu, jejímž výsledkem mimo jiné bylo i sdílení mýtů a rituálů. K nejdůležitějším mýtům patřily ty, které se týkaly oceánu; z nich číší nejen intimní znalost moře a mořských tvorů, ale i úcta a bázeň k živlu, s nímž byl život indiánů důvěrně spjat.“

Popisek:
Dvouhlavý mořský had Sisiyutl, někdy původce smrti, jindy dárce velké síly. Kumugwe‘, vládce mytologických stvoření, žije v měděném příbytku na mořském dně, dává lidem měď a hlídá jej Sisiyutl. Obraz Marka Hendersona, 1978, Denver Science & Nature Museum.

30 Mar 2015