Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Mezinárodní rok světla začne tmou

Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2015 Mezinárodním rokem světla a technologií založených na světle. Cílem je upozornit na výraznou roli světla a optických technologií v každodenním životě lidí celého světa a při budoucím rozvoji civilizace. Do aktivit v rámci Mezinárodního roku světla se zapojí také Akademie věd České republiky, mj. v rámci podzimního Týdne vědy a techniky 2015. Světlo má ale v civilizovaném světě i negativní dopady. Světelnému znečištění se bude věnovat přednáška Tma jako ohrožený druh? Přednáška pro veřejnost se koná 12. ledna od 18 hod. ve volnočasovém Centru Na Fialce v Říčanech u Prahy. Přednášející: Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR.

 
Tma jako ohrožený druh?
 
Na některých místech naší Země se noc vytrácí velmi nápadně, někde velmi nenápadně, zato vytrvale. Jen málokde najdeme místa s přirozenou tmou, neovlivněnou umělým osvětlováním. Může za to světelné znečištění. Na území České republiky už původní noční životní prostředí nenajdeme. Dvě třetiny obyvatel Země žijí v oblastech zasažených světelným znečištěním. V Evropě a v USA je to dokonce 99 %. 
 
Světelné znečištění nevadí jen astronomům. Vadí především přírodě, zasahuje do potravního řetězce, ohrožuje biodiverzitu. Poškozuje zdraví lidí, zabraňuje tvorbě melatoninu v lidském těle. Ochuzuje nás také o pohled na hvězdnou oblohu. Zatímco v přírodním prostředí spatříme na obloze až tři tisíce hvězd, ve městech jsou to jenom stovky, ve velkoměstech dokonce už jenom desítky.
 
Dopady světelného znečištění jsou viditelné v mnoha dalších oblastech. Nesprávné a neefektivní používání umělého světla je zbytečným plýtváním elektrické energie. Špatně navržené pouliční osvětlení a osvětlení okolních staveb může nebezpečně oslňovat účastníky silničního provozu. Nedostatek tmy v noci narušuje přirozené střídání biorytmů, což má nepříznivý vliv na floru i faunu.
 
Připravily: Astronomický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Jan Špulák

 

8 Jan 2015