Search

All intranet Current section


loga-vlevo_EN1.png

loga-vlevo_EN2.png

loga-vlevo_EN3.png

loga-vlevo_EN4.png

Čeští vědci postoupili ve výzkumu rakoviny střev a konečníku

(denik.cz a jiná média) Praha - Čeští vědci zjistili jeden z mechanismů, proč chemoterapie nemusí účinkovat na pacienty s rakovinou střev a konečníku stejně. Příčinou může být rozdílná schopnost opravy DNA, která brání organismus proti cizorodým prvkům včetně léků. Výzkum přispěl k tomu, že se v budoucnu bude moci tato nemoc léčit individuálněji a pacienti nebudou muset dostávat zbytečně vysoké dávky cytostatik nebo záření, řekl dnes molekulární epidemiolog Pavel Vodička z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

 

Ukázalo se, že nádorové buňky díky ztrátě své specializace mohou snadněji přežívat a jejich zabití, například cytostatiky, je vzhledem k jejich schopnosti obrany daleko složitější, než u běžných buněk. Vědci se zabývali také tím, jestli míra poškození buněk může pomoci v předpovědi, jak bude pacient reagovat na standardní chemoterapii.

 

Díky výsledkům výzkumu by se při individuálnější léčbě dalo předejít toxickým účinkům cytostatik i tomu, že se pacient stane vůči léčbě odolnější, dodal Vodička. Spolu s italským vědcem Alessiem Naccaratim vedl výzkum financovaný Grantovou agenturou ČR ve spolupráci s Thomayerovou nemocnicí v Praze a Státním zdravotním ústavem.

Důležitá prevence

 

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčetnější diagnózy rakoviny v Česku. Úmrtnost je vysoká, protože je často diagnostikována ve vyšších stadiích rozvoje onemocnění. V ČR je ročně zjištěno onemocnění u zhruba 8000 lidí, 4000 na něj zemře. Velký význam tak má preventivní vyšetření.

 

Riziko onemocnění zřejmě zvyšují špatné stravovací návyky, například denní konzumace "červeného" masa, úprava potravin smažením, pečením a grilováním, vyšší podíl živočišných tuků ve stravě, kouření a zvýšená konzumace alkoholu. Zvyšují je i nadbytečné kilogramy. Naopak ochranný vliv má fyzická aktivita, pravidelná konzumace rybího masa a tuku, příprava pokrmů vařením a dostatečný příjem kalcia a vitamínu D v potravě."

13 Mar 2015