Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Dobrodružná věda

Zahájení cyklu akcí ke 125. výročí českých akademií věd (a umění)

Interaktivní expozici „Věda a technika. Dobrodružství, které Vás bude bavit“, představující práci významných českých matematiků, fyziků, chemiků, geologů, biologů či techniků, zahájil v úterý 3. března generální ředitel Národního technického muzea Mgr. Karel Ksandr a členka Akademické rady AV ČR PhDr. Taťána Petrasová, CSc. Návštěvníky vernisáže zaujaly unikátní exponáty dokládající úspěchy české vědy – polarograf laureáta Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského, první stroj Otto Wichterleho na přípravu kontaktních čoček, nebo doklady o práci českého chemika Antonína Holého.

 
Na „velkou“ vědu navazuje samostatná část vědy „malé“, inspirovaná poznáním, že řada velkých vědců i techniků své sklony k budoucímu povolání získávala ve škole i doma při hře. Ve výstavě je poprvé v takovéto šíři představena sbírka historických školních fyzikálních a dalších přírodovědných pomůcek. Nejen malé návštěvníky potěší historické i současné polytechnické vědecké hračky, které mají velký význam pro vývoj dítěte a mohou i předurčit budoucí volbu jeho povolání. Samostatný oddíl je věnován dírkovaným stavebnicím včetně úspěšné stavebnice Merkur. Mezi vystavenými předměty návštěvníky zaujme také didaktická pomůcka – řez mozkem.

 

Jako součást výstavy je připraven doprovodný program, při kterém si děti i dospělí mohou zahrát na malé vědce a za spolupráce s lektorem si vyzkoušet vědeckou práci.

 

Výstava bude přístupná od 4. března do 19. července 2015.

Reportáž z výstavy včetně fotogalerie naleznete na webových stránkách Akademického bulletinu .


Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

4 Mar 2015