Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Vicepremiér Andrej Babiš navštívil špičková pracoviště Akademie věd České republiky

Na okraji Prahy vzniká české Silicon Valley

 

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš spolu s ředitelem Fyzikálního ústavu AV ČR prof. Janem Řídkým přivítal ve čtvrtek 26. 2. na oficiální návštěvě laserových komplexů v Dolních Břežanech ministra financí Ing. Andreje Babiše. Prohlédli si laserové centrum HiLASE, slavnostně otevřené v září 2014, hrubou stavbu administrativní budovy a speciálně upravené podzemní podlaží laserové budovy vznikajícího centra ELI Beamlines. „Jde o investici nejen do unikátních vědeckých kapacit, ale zejména do prestiže České republiky,“ řekl o laserovém komplexu na setkání prof. Drahoš.

 
150206-hilase2.jpg
Aplikační potenciál HiLASE zdůraznil vedoucí centra Tomáš Mocek. Ambicí vědců je do roku 2020 hradit 20 % provozních nákladů HiLASE z příjmů ze smluvního výzkumu. Andrej Babiš se detailně zajímal zejména o financování obou projektů a přislíbil pomoc při získávání dalších evropských partnerů, kteří by se mohli zapojit do financování těchto excelentních vědeckých center.
 
Instalace laserových technologií v laboratořích HiLASE pokračuje a dokončení projektu se očekává v létě tohoto roku. Nyní probíhá testovací fáze a od září 2015 bude centrum v plném provozu. Laserové centrum HiLASE před třemi týdny uspělo s návrhem strategického partnerství s renomovanou britskou výzkumnou organizací Science and Technology Facilities Council (STFC) v historicky první výzvě aktivity Teaming evropského programu Horizon 2020. Profesor Jan Řídký, ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR, to komentoval slovy: „Velmi nás těší, že jsme byli vybráni v první etapě financování. Umožní nám to vypracovat kvalitní business plán pro implementaci našeho projektu a máme tak úžasnou příležitost učinit z HiLASE Centrum Excelence na světové úrovni. Opravdu se velmi těšíme na spolupráci, která nás s našimi partnery z STFC v nadcházejících měsících čeká.“
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
(více zde)

 

26 Feb 2015