official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Elektronová mikroskopie o krok dále

borovice_lesni_perex.jpgTým brněnských vědců z Ústavu přístrojové techniky AV ČR a Mendelovy univerzity představil světu novou metodu pozorování rostlinných vzorků v jejich přirozeném stavu. Metoda, která posouvá hranice elektronové mikroskopie, byla uvedena na několika světových kongresech a uveřejnily ji prestižní mikroskopické časopisy jako Microscopy Research & Techniques nebo Microscopy and Microanalysis. „Až do této chvíle jsme pro pozorování v elektronovém mikroskopu museli některé rostlinné vzorky zásadně upravovat. Nejen, že jsou tyto zásahy komplikované a finančně náročné, ale mohou sledovanou rostlinu významně poškodit,“ vysvětluje vedoucí vědeckého týmu Environmentální rastrovací mikroskopie ÚPT dr. Vilém Neděla. Nová metoda umožňuje rychleji a jednodušeji zobrazit rostlinné buňky, pletiva a orgány a lépe tak porozumět vývoji rostlin, jejich odolnosti vůči stresovým faktorům či vlivu těžkých kovů nebo patogenů. Vědci tak nyní budou moci efektivněji vybírat mimořádně odolné rostlinné jedince vůči suchu a přispět k udržení potravinových zdrojů v době globální změny teploty.

Z biologického hlediska je nová metoda přínosná pro celou oblast biologie rostlin a pro nové biotechnologie. Přímo v originálně přestavěném a speciálně vybaveném elektronovém mikroskopu odborníci dokáží rostlinné vzorky chladit na teplotu okolo -20°C, při níž je velmi dobře vidět jejich neporušená struktura. Podle biologů nebyl například zárodek budoucí borovice v přirozeném stavu a v tak vysokém rozlišení ještě nikdy zobrazen.

O metodě: vzhledem k celkově stabilnější stavbě rostlinných buněk oproti lidským a přirozené přítomnosti cryoprotektantů v některých z nich je možné vzorky rostlin přímo v komoře elektronového mikroskopu speciálním postupem zchladit na -18°C až -20°C při vlhkosti okolo 40%, tím je stabilizovat a bez poškození buněk roztrháním krystalky ledu přímo pozorovat. Vzorky jsou pak velmi stabilní, odolné vůči účinkům elektronového svazku a mohou být pozorovány v podmínkách nižšího tlaku vzduchu a proto s větším rozlišením. Nijak neupravené vzorky rostlinných buněk, pletiv a orgánů umožňují získat nové typy informací a kontrastů v elektronovém mikroskopu.

Novou metodu pro studium povrchové mikrostruktury rostlin speciálním environmentálním rastrovacím elektronovým mikroskopem AQUASEM II, u níž lze očekávat uplatnění v základním i aplikovaného výzkumu, představil autorský kolektiv vědců dr. Viléma Neděly a Ing. Evy Tihlaříkové z týmu Environmentální elektronové mikroskopie ÚPT AV ČR v Brně a dr. Jiřího Hřiba z Mendelovy Univerzity v Brně. Na výzkumu se významně podíleli také prof. Ladislav Havel z Mendelovy Univerzity v Brně a dr. Božena Vooková ze Slovenské akademie věd. Práce byla realizována díky podpoře projektů OPVK s registračním číslem CZ.1.07/2.3.00/20.0103 a GAČR GA14-22777S.
 

Foto: Archiv ÚPT AV ČR
Obrázek ukazuje přirozenou povrchovou mikrostrukturu zárodků borovice lesní.

 

25 Mar 2015