Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Překvapivé souvislosti mezi rostlinami a tuberkulózou

Významný objev se podařil mezinárodnímu týmu, jehož členy byli prof. Ing. Miroslav Strnad, CSc., DSc., a Mgr. Ondřej Novák, Ph.D., z Laboratoře růstových regulátorů při Centru regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (společné pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci). Vědci zjistili, že rostlinné hormony cytokininy hrají důležitou roli v infekčnosti bakterií tuberkulózy. „Naše práce je důležitá pro pochopení mechanismu, proč bakterie způsobující tuberkulózu jsou tak odolné a dokáží proniknout i přes bariéry imunitního systému,“ vysvětluje prof. Miroslav Strnad. Poprvé ukazuje, že cytokininy ve své podstatě nejsou signální látky pouze u rostlin, ale jsou významné i v živočišné a bakteriální říši. „Mají mnohem více funkcí, než se předpokládalo,“ doplňuje Ondřej Novák. Článek publikoval prestižní časopis Molecular Cell.

 

Práce, na jejímž počátku stáli američtí badatelé, otevřela nové výzkumné obzory. Poprvé byla zjištěná existence rostlinného hormonu u lidského patogenu, který neměl možnost se s rostlinami setkat. Dlouhodobým předmětem zájmu vědců byla vysoká rezistence tuberkulózních mykobakterií, které pronikají do samotného obranného valu napadeného organismu, systému makrofágů a účinně vzdorují jejich obraně – oxidu dusnatému (NO). Pracovníci týmu zjistili, že za to může právě cytokininový gen, který bakterie tuberkulózy obsahují.

 

Otázkou zůstává, zda fytohormony slouží i jako signalizační systém komunikace u bakterií, nebo jde o součást fyziologického regulačního systému. Tuberkulóze podlehne ročně více jak půldruhého milionu lidí. Zjištěná citlivost mykobakterií tuberkulózy k cytokininům tak může představovat východisko nových léčebných postupů.

 

Připravily: Ústav experimentální botaniky AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

28 Apr 2015