Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Společně pro Nepál sběrem dat pro analýzu

Výzkumníci a studenti geovědního oddělení na Oregon State University, kde je na PhD pobytu bývalý student Geofyzikálního ústavu AV ČR Vašek Kuna, se dlouhodobě zabývají geologií a dynamikou Tibetu a Nepálu. Oblasti zasažené sobotním ničivým zemětřesením se snaží pomoci tím, že analyzují satelitní snímky i z míst jinak nedostupných. Nyní nabízejí lidem z celého světa crowdsourcovou spolupráci. Situace v Nepálu je velmi zlá. Silné otřesy zasáhly plochu asi 100 x 200 km. Ačkoli nejvíc lidí zahynulo v Kathmandu, nejsilnější otřesy zasáhly oblasti na sever od něj. Kvůli sesuvům a celkové složité situaci v horách se však do mnoha zasažených vesnic ještě stále nedostala pomoc. Krom finanční pomoci se můžete zapojit i jinak.


Pro efektivní zaměření pomoci v prvních dnech po zemětřesení je důležité správně odhadnout rozsah katastrofy v jednotlivých oblastech, což je problém. Existují satelitní snímky oblasti před a po zemětřesení, ale někdo je musí kousek po kousku prohlédnout. A to můžete být vy!

Klikněte na http://www.tomnod.com/campaign/nepal_earthquake_2015/ a přihlaste se. Pak pečlivě prohlížejte a pomozte označovat postižená místa. Je to snadné a nemusíte se bát, že označíte něco špatně, objekt musí nezávisle označit nejméně tři lidé, aby byl evidován jako poškozený.

Připravily: Geofyzikální ústav AV ČR a Akademický bulletin
Foto: Archiv GFÚ AV ČR

 

29 Apr 2015