official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Hledají se kosmonauti pro let k asteoridu

Již třetí ročník dobrodružné vědecko-populární soutěže Expedice vesmír, do které se mohou hlásit děti ve věku 10–15 let, představili její pořadatelé (Fyzikální ústav AV ČR, ELI Beamlines, HiLASE a časopis Vesmír) 8. dubna 2015 v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Doletět ke čtyřkilometrovému asteroidu, odebrat z něj vzorky a poté nejvýkonnějším laserem světa zabránit jeho srážce se zemí v roce 2045 – takový je úkol posádky raketoplánu, jež v létě odstartuje do vesmíru. Jakkoli zní scénář letošní expedice nadneseně, podle člena odborné poroty astrofyzika dr. Jiřího Grygara z FZÚ se zakládá na reálných vědeckých poznatcích: „Použití výkonného laseru pro odvrácení kosmické katastrofy připadá v úvahu za předpokladu, že bychom vynesli takový laser do vesmíru a po dostatečně dlouhou dobu na asteroid mířili ze správného úhlu. Energie laseru by v takovém případě odpařovala povrchové vrstvy horniny asteroidu, což by samo o sobě vytvořilo reaktivní tah, který by z dlouhodobého hlediska změnil dráhu asteroidu na cestě sluneční soustavou.“ Na projektu spolupracují centrum ELI Beamlines s nejvýkonnějším laserem na světě, který se buduje v Dolních Břežanech u Prahy, a již postavené sousední laserové centrum HiLASE, v jehož laboratořích se budou finalisté v létě školit.

kosmonauti_vesmir_01.JPG
 
kosmonauti_vesmir_02.JPG
 
kosmonauti_vesmir_03.JPG
 
 
kosmonauti_vesmir_05.JPG
 
 
                                                                                                

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 
První kolo soutěže končí 15. května; nejlepší řešitelé postoupí do kola druhého, které končí 30. června. Semifinále Expedice vesmír se uskuteční ve druhé polovině srpna a na jeho konci porota vybere pět kosmonautů, kteří se zúčastní simulovaného letu do vesmíru. Závěrem čeká vítěze speciální let po parabolické dráze, na jehož palubě opakovaně nastane stav beztíže, jaký zažívají v reálném světě pouze kosmonauti letící do skutečného vesmíru.
Tiskové konference se zúčastnili představitelé pořadatelských institucí – vedle již zmíněného dr. Grygara vedoucí projektu ELI Beamlines Roman Hvězda, vedoucí projektu HiLASE Tomáš Mocek, redaktor časopisu Vesmír Marek Janáč a finalistka loňského ročníku Karolína Večerková z pražského Gymnázia Přírodní škola. Účastníkům mj. představili vzorek měsíční horniny i další unikátní ukázky meziplanetární hmoty se strukturami, jež na Zemi vzniknout nemohly.
Informace a přihlášky naleznete na expedice.vesmir.cz .

 

 

8 Apr 2015