Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Konference ke Dni imunologie 2015

V pořadí 29. den jarního měsíce dubna se před deseti lety stal Dnem imunologie. Poprvé jej vyhlásila Evropská federace imunologických společností (EFIS) 29. dubna 2005, ovšem již po dvou letech se iniciativa rozšířila i na další kontinenty, takže se v roce 2007 už v gesci Mezinárodní unie imunologických společností (IUIS) připomínal jako první Světový den imunologie.

imunologie_obrazek_2.jpg

Česká republika, resp. Česká imunologická společnost, je členem obou mezinárodních organizací. Počátky imunologie u nás spadají do poloviny minulého století, kdy u nás vznikla první specializovaná centra v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně, Olomouci, ale nutno připomenout i Bratislavu a Košice v tehdejším Československu. Mezinárodního uznání se dostalo tzv. Pražské imunologické škole s vůdčími osobnostmi profesorů Jaroslava Šterzla a Milana Haška (nebýt železné opony, zřejmě by Haškovy objevy v oblasti imunologické tolerance vedly až k Nobelově ceně). Přestože rok 1968 znamenal útlum ve slibně se rozvíjejícím oboru a mnoho našich odborníků se rozptýlilo do celého světa, českoslovenští imunologové aktivně reagovali na vznik IUIS (1969) a začali de facto rozvíjet činnost jako společnost. Oficiálně byla Československá imunologická společnost ustavena až v roce 1986, ovšem v souvislosti s rozdělením státu vznikla v roce 1993 Česká imunologická společnost a její slovenská obdoba.

ETM_2015_01.JPG

Letošní světový den oslaví čeští imunologové konferencí, která se uskuteční v přednáškovém sále FGÚ AV ČR. Dopoledne bude patřit studentům doktorského studia a mladým vědeckým pracovníkům z různých oborů imunologie a odpolední část je věnována nedožitým 90. narozeninám prof. Jaroslava Šterzla.

imunologie_obrazek_2.jpg

Na programu jsou přednášky
:
Ivana Halová, ÚMG AV ČR Migrace žírných buněk a imunita;
Jakub Tomala, MBÚ AV ČR Expanze aktivovaných CD4+ a CD8+ T lymfocytů IL-2/anti-IL-2 mAb komplexy in vivo;
Adam Klocperk, Ústav imunologie 2. LF UK v Praze a FN Motol Maturace B-lymfocytů a její porucha u DiGeorgeova syndromu;
Klára Klimešová, MBÚ AV ČR Probiotické bakterie a metabolismus oxalátu;
Jiří Křížan, MBÚ AV ČR Interakce imunitního systému a struktur tlustého střeva předurčuje vytvoření nádorového mikroprostředí;
Milan Reiniš, ÚMG AV ČR Senescence nádorových buněk a protinádorová imunita;
Milada Šírová, MBÚ AV ČR Polymerní konjugáty na bázi HPMA jako transportní systémy léčiv a jejich vliv na imunitní odpověď proti nádoru;
Jana Nechvátalová, FN u sv. Anny a Ústav klinické imunologie a alergologie LF Masarykovy univerzity, Brno Heterozygotní IgD deficience.
Přehlednou přednášku na téma Střevní mikrobiom, imunita a chronické nemoci připravila prof. Helena Tlaskalová-Hogenová se spolupracovníky z Mikrobiologického ústavu AV ČR.
 
Konference ke Světovému dnu imunologie 2015 se koná ve středu 29. dubna 2015 od 9:00 h v přednáškovém sále FGÚ AV ČR, v. v. i., budova A, Vídeňská 1083, Praha 4–Krč (více na http://www.biomed.cas.cz/cis/doi2015.php ).

Foto: https://www.efis.org/, http://en.wikipedia.org/wiki/Immunology a Archiv AB

 

15.4.2015