official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Naši vědci nejsou žádné popelky

Stále stejná jména pravidelně se opakující při jakékoli argumentaci o kvalitě české vědy mě pokaždé rozesmutní. Vůbec ne kvůli věhlasným nositelům těchto jmen, ale kvůli plejádě těch dalších, která zůstávají nevyřčena. Nechtě tak dostávají přihrávky všichni kritici vědy i Akademie věd – čím méně poučení, tím hlasitější. Proč tedy nezvednout hozenou rukavici a postupně nenabízet laické veřejnosti téměř neznámá jména, která však ve světě představují naši současnou vědeckou elitu?
V konkurenci 1011 vědeckých týmů z celého světa o prestižní grant programu Human Frontier Science pro mladé vědce do 35 let v mezioborové a nadnárodní spolupráci se prosadila Kateřina Jirků Pomajbíková z českobudějovického Biologického centra AV ČR se svou zámořskou kolegyní Laurou Wegener-Parfrey z kanadské University of British Columbia. Mladé parazitoložky získaly krásným 2. místem celkem 750 tisíc dolarů (přes 19 milionů Kč) na svůj tříletý výzkum možností léčby Crohnovy choroby a dalších imunitních onemocnění pomocí nepatogenních střevních parazitů.


Foto: Archiv BC AV ČR 
Kateřina Jirků Pomajbíková

Tomuto tématu se vedoucí nově založené Laboratoře parazitární terapie na Parazitologickém ústavu Kateřina Jirků Pomajbíková věnuje dva roky, takže už se svým týmem vybrala vhodné kandidáty - jednoho střevního červa a jednoho prvoka. „Budeme zjišťovat, jestli by se zlepšil zdravotní stav lidí, kdyby se infikovali těmito parazity, jaký vliv mají tito paraziti na imunitní systém a jaký vliv mají na složení střevní mikroflóry,“ vysvětlila. Nedávno totiž bylo zjištěno, že právě složení střevní mikroflóry je jedním z faktorů pro rozvoj střevních zánětů a kolitid. Výzkum bude spočívat na náročných laboratorních experimentech s potkany, z nichž většina se odehraje v laboratořích Biologického centra v Českých Budějovicích. Zatímco tam se budou odebírat všechny vzorky pro imunologické analýzy i pro mikrobiologické analýzy střevní mikroflóry, jejich zpracování má v gesci kanadská část týmu.
Prestižní grant také umožní rozšířit jihočeský laboratorní tým o dva postgraduální studenty, které mladá modrooká vědkyně plánuje přijmout během roku.

Převedeno do sportovní řeči – česká vědkyně z AV ČR vybojovala se svou kanadskou spoluhráčkou v mezinárodní grantové soutěži stříbrnou medaili, která představuje tři čtvrtě milionu dolarů na další výzkum. Druhá příčka je o to cennější, že do utkání nastoupilo přes tisíc soutěžních družstev, z nichž bylo vyhodnoceno 35 týmů z celého světa. Nezbývá tedy, než srdečně pogratulovat.

HaM

14 Apr 2015