Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Očkování v České republice – přínosy a rizika

V úterý 2. června se v prostorách Poslanecké sněmovny PČR uskutečnil seminář „Očkování v ČR – přínosy a rizika“. Akce pod záštitou předsedy PS PČR Jana Hamáčka a předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše se konala v rámci cyklu seminářů „Vědecké poznatky – základy pro lepší, konkurenceschopnou společnost“, organizovaných na základě Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci obou zmíněných institucí z r. 2012. Skutečnost, že zásluhou této společné aktivity se za tři roky existence uskutečnila více jak desítka velmi užitečných seminářů, které významně přispěly k obecnější osvětě nejen mezi členy Poslanecké sněmovny PČR, ale i mezi širší veřejností, připomněl ve svém úvodním slově předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš

 

 

Předseda Poslanecké sněmovny PČŘ Jan Hamáček ocenil společné semináře a jejich roli při vyjasňování si postojů k důležitým celospolečenským tématům. Připomněl význam kolektivní imunity, kterou zajistí pouze vysoká proočkovanost populace.
 

V rámci odborného programu vystoupil na semináři prof. MUDr. Roman Prymula, CSc. (Fakultní nemocnice Hradec Králové) s prezentací o významu vakcinace. MUDr. Hana Cabrnochová, MBA (Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví) hovořila o vývoji očkovacího kalendáře v ČR. Program uzavřel prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc. (ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR) s příspěvkem na téma „Totalitní očkování versus svoboda umřít“. Přednášející se shodli na závěru, že vakcíny jsou prokazatelně účinné, i když jejich účinnost stoprocentní není. Vakcíny způsobují i nežádoucí reakce, ale benefity z očkování je výrazně převyšují. Bylo konstatováno, že očkování je historicky nejúspěšnější zdravotnická metoda. Podle prof. Prymuly budoucnost bude patřit „personalizovaným“ vakcínám, které budou odpovídat genotypu a fenotypu individuálního příjemce.
 

Seminář uzavřela obsáhlá diskuse, a přestože v ní zazněly i protichůdné názory a připomínky k otázce dobrovolnosti či povinnosti očkování, přítomní odborníci v jejím závěru jednoznačně deklarovali společné stanovisko, že vakcinace je nejvýznamnějším preventivním nástrojem pro zabezpečení kolektivní imunity, jejíž význam je pro společnost nepopiratelný.

 

 

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc. Očkování a jeho význam
MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Vývoj očkovacího kalendáře
prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc. Totalitní očkování versus svoboda umřít


Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Kancelář Poslanecké sněmovny PČR a Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Reportáž viz Akademický bulletin

 

3 Jun 2015