Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Na prahu svobody. Vítězství 1945

Senát Parlamentu ČR uspořádal 19. května ve spolupráci s Historickým ústavem AV ČR, Masarykovou demokratickou akademií a Friedrich-Ebert-Stiftung stejnojmennou mezinárodní konferenci, která je další z připomínkových akcí k 70. výročí konce druhé světové války v květnu 1945. V zahajovací části vystoupili vedle předsedy Senátu Milana Štěcha, předseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ředitelka Historického ústavu AV ČR Eva Semotanová a místopředseda Akademie věd ČR Pavel Baran, který mj. vyzdvihl nezpochybnitelnou hodnotu autentických zážitků lidí, jež události sami prožívali, upozornil na důležitost jejich uchování a šíření a zdůraznil osobní i společenskou odpovědnost za vývoj dobových událostí. Po úvodních projevech udělil Milan Štěch účastníkům protinacistického a protifašistického odboje Stříbrné pamětní medaile Senátu.

 
Na sympoziu vystoupili renomovaní odborníci z USA (Paul Vincent), Ruska (Alexej Filitov) a Německa (Thomas Oellermann), kteří v první části připomněli historické souvislosti konce 2. světové války; odpolední blok patřil českým badatelům z Historického ústavu AV ČR a Právnické fakulty UK. Více o konferenci se dočtete v červnovém čísle Akademického bulletinu.

Až do 4. června 2015 může veřejnost navštívit ve foyer sídla AV ČR na Národní třídě stejnojmennou výstavu Na prahu svobody. Vítězství 1945.
 
Fotoreportáž viz Akademický bulletin
Připravil: Akademický bulletin
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

19 May 2015