Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

L'Oréal Pro ženy ve vědě 2015

Nejvíc přihlášek ve své historii přijal v letošním ročníku projekt L´Oréal – UNESCO Pro ženy ve vědě. Ze 71 přihlášených prací českých vědkyň vybrala porota složená ze zástupců Akademie věd ČR (odborného garanta projektu) a organizace UNESCO šestnáct finalistek. Na včerejším slavnostním vyhlášení přijaly ocenění dvě nové laureátky – RNDr. Eva Schmoranzerová, Ph.D., z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze a prof. RNDr. Eva Matalová, Ph.D., z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR. „Věda je hledání a intuice a ženy umějí daleko lépe hledat a mají lepší intuici než muži, takže ženy ve vědě skutečně potřebujeme,“ řekl na slavnostním večeru předseda AV ČR prof. Drahoš. Nejen vítězky ocenil také francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian: „Potřebujeme vize a nadání žen, abychom vytvořili lepší svět.“

 

Prof. RNDr. Eva Matalová, Ph.D., z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR studuje apoptické molekuly, které ovlivňují buněčnou smrt. Tyto molekuly hrají velkou roli v rozhodovacích procesech, tedy zda půjde buňka do apoptózy, nebo jestli bude diferencovaná. Tato oblast je atraktivní především pro nádorové biology.
 

RNDr. Eva Schmoranzerová, Ph.D., z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze se zabývá výzkumem nových metod zápisu informace v magnetických materiálech.
 

Mezinárodní projekt For Women In Science vznikl v roce 1998 na základě spolupráce organizace UNESCO a společnosti L’Oréal s cílem podpořit ženy působící na poli vědy a ocenit jejich úsilí. V České republice jsou částkou 250 000 Kč každoročně ohodnoceny nadějné vědkyně, které na základě předložených vědeckých prací vybere odborná porota.
 

Na mezinárodní úrovni je pak vybraným mladým ženám, jejichž projekt přijala uznávaná vědecká instituce mimo jejich domovskou zemi, rozděleno dalších 15 mezinárodních ocenění. UNESCO a L’Oréal každoročně vyznamenává i pět významných badatelek, které se za svou kariéru staly vzorem pro následující generaci.
 

Složení poroty:
Předsedkyně
prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. (Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.), členka Vědecké rady AV ČR
Členové
RNDr. Antonín Fejfar, CSc. (Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.), místopředseda Vědecké rady AV ČR
prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. (Biologické centrum AV ČR, v. v. i., Parazitologický ústav, České Budějovice), rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
prof. Ing. Vladimír Mareček, DrSc. (Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR, v. v. i.), místopředseda AV ČR pro oblast věd o živé přírodě a chemických věd
Ing. Ilona Müllerová, DrSc. (Ústav přístrojové techniky AV ČR, v. v. i.), členka Vědecké rady AV ČR
RNDr. Jan Šafanda, CSc. (Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.), místopředseda AV ČR pro oblast věd o neživé přírodě
prof. RNDr. Jan Zima, DrSc. (Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.), člen Akademické rady AV ČR
JUDr. Karel Komárek (Česká komise pro UNESCO), vedoucí tajemník Sekretariátu České komise pro UNESCO
Laurent Boukobza (L´Oréal Česká republika, s.r.o.), generální ředitel

 

Blanka Říhová Daniela Písařovicová Vítězky s porotou Finalistky 2015

Prof. RNDr. Eva Matalová, Ph.D. Prof. RNDr. Eva Matalová, Ph.D. RNDr. Eva Schmoranzerová, Ph.D. RNDr. Eva Schmoranzerová, Ph.D.

Vítězky Vítězky s porotou vyhlášení

 

 

 

Více v tiskové zprávě zde.
 

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

26 May 2015