Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Připravované akce

jarni-dny-2015-220x130_72.png

 

 

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgbanner_LOGO_RGB_CERNY_PODKLAD_2015.png

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Umění vědy. Putovní výstava Akademie věd ČR začíná tento týden v Brně!

Unikátní putovní výstava s názvem Umění vědy představí úspěchy přední české výzkumné instituce Akademie věd ČR. Prostřednictvím 18 velkoplošných plakátů na Malinovského náměstí v Brně budou mít kolemjdoucí jedinečnou příležitost se dozvědět, jaké objevy obohatily život společnosti ve vzdálené i nedávné minulosti, které výzkumy jsou nadějným příslibem k použití v budoucnosti či kde se o konkrétním využití už vyjednává.

 

Jednotlivé panely přesvědčivě dokumentují, jak vědci z Akademie věd ČR provádějí výzkum a řeší otázky ochrany životního prostředí, pěstování a šlechtění plodin, problémy energetických zdrojů, zvýšení kvality materiálů, budoucnost IT technologií a počítačových pamětí. Jednoznačnou převahu má však zdraví člověka: vývoj léčiv proti zákeřným nemocem, hledání citlivých diagnostických metod, regenerativní medicína atd.


Srozumitelnou a graficky poutavou formou výstava doloží přínos vědy pro každodennost i kulturu našeho života. Z širokého výzkumu „brněnských“ ústavů Akademie věd ČR výstava seznámí například s elektrochemickou diagnózou nádorových onemocnění – dnes světovým oborem, jehož zakladatelem se před více než 50 lety stal prof. Emil Paleček z Biofyzikálního ústavu AV ČR, s metodami pro rychlé zjištění nebezpečných otrav (například metanolem), jimž se od roku 1972 úspěšně věnuje Ústav analytické chemie AV ČR. Za zmínku stojí také unikátní rastrovací elektronový mikroskop z Ústavu přístrojové techniky AV ČR či brněnský objev skluzových pásů, které v důsledku únavy materiálů vedou ke vzniku trhlin, což jako první na světě osvětlili dva vědci z Ústavu fyziky materiálů AV ČR.


Zajímavé jsou též výzkumy psychologů (osobnostní profily napříč kulturami nebo vysvětlení, jak se učí mluvit děti), archeologů (kultura Velké Moravy), ale také etnografů a historiků z brněnských pracovišť Akademie věd ČR nebo výsledky na téma Klima z Brna Centra pro výzkum globální změny AV ČR. Výzkum syndromu bílých nosů u netopýrů v Moravském krasu přiblíží vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Zařízení, které už pět let promíchává vodu na Brněnské přehradě, čímž omezuje vodní květ sinic bez použití chemikálií, představí Botanický ústav AV ČR, jehož vědci jej vymysleli ve spolupráci se strojaři z VUT v Brně.


Přímo v Brně působí osm akademickým ústavů: Archeologický ústav AV ČR, Brno, v. v. i., Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i., Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Psychologický ústav AV ČR, v. v. i., Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i., Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i., Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i. a Ústav přístrojové techniky AV ČR, v. v. i. a další ústavy zde mají svá pracoviště. V Brně sídlí též Sdružení moravských pracovišť AV ČR.

 

Výstava mapující rozsáhlou vědeckou činnost všech 54 ústavů AV ČR je však jen „vrcholem ledovce“ v širokém spektru vědeckého výzkumu, který v současnosti v Akademii věd ČR probíhá.

 

Prostor pro umístění výstavy Umění vědy poskytlo Národní divadlo Brno. Výstavu mohou kolemjdoucí shlédnout na lukrativním místě před Mahenovým divadlem. Tato dominanta Malinovského náměstí je nejen jednou z významných brněnských architektonických památek, ale získala také pozoruhodný primát – stala se prvním plně elektricky osvětleným divadlem v Evropě.


Výstavu Umění vědy připravil Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i. v rámci 125. výročí založení České akademie věd a umění. Realizaci zajišťuje Středisko společných činností AV ČR, v. v. i. Generálním partnerem 125. výročí Akademie věd je skupina PPF.


Na Malinovského náměstí bude výstava umístěna do konce června 2015, poté se přemístí do Olomouce (30.6.-23.7.2015), Ostravy (25.7.-23.8.2015), Jihlavy (25.8.-20.9.2015), Českých Budějovic (22.9.-13.10.2015) a Prahy (24.10.-19.11.2015).

 

Kontaktní osoba:
PhDr. Tomáš W. Pavlíček
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.)
e-mail: pavlicek@mua.cas.cz
tel.: 286 010 113, 773 558 773

 

1.6.2015