Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu

Zprávy

Jak nastavit inovační systém: Švýcarský model pro Česko?

Rádi bychom vás pozvali na seminář „Jak nastavit inovační systém: Švýcarský model pro Česko?“, který se ve spolupráci velvyslanectví Švýcarské konfederace a think tanku IDEA při CERGE-EI bude konat v úterý 2.6.2015 od 14:00 do 17:00 hodin v budově CERGE-EI (Politických vězňů 7, Praha 1). Švýcarsko je na světové špici ve vědě i inovacích. Propojení a spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem ve výzkumu zde funguje příkladně. Zdaleka ne vždy tomu tak však bylo a úspěch nepřišel snadno ani rychle. Švýcarsko muselo zreformovat inovační systém a následně ho léta trpělivě kultivovat, přičemž vynaložilo nemalé zdroje na propojení obou sektorů. 
 
Za světovostí Švýcarska v oblasti inovací stojí i tamní způsob organizace a financování základního výzkumu. Klíčovou roli v tomto nastavení sehrál Swiss Federal Institute for Technology. Šlo zejména o způsob napojení základního výzkumu na komerční sféru. Názorný příklad z této oblasti ilustruje rozvoj a úspěch firmy Hoffmann-La Roche, velké nadnárodní farmaceutické korporace. 
 
Česká republika nyní v otázce nastavení a kultivace inovačního systému stojí na dalším rozcestí. Rozhodnutí, která mají po delší době opět padnout, budou mít zásadní vliv na to, kterým směrem se Česko vydá. Inspirace a poučení z úspěšné země jsou tudíž na místě. Švýcarské velvyslanectví ve spolupráci s think-tankem IDEA při CERGE-EI proto pořádají společný seminář věnující se inovačním systémům.
 
Vystoupí:
  • Alexander Bieri, Roche
  • Martin Srholec, think tank IDEA při CERGE-EI
Na seminář je možné se registrovat prostřednictvím krátkého formuláře na stránkách CERGE-EI. Simultánní tlumočení zajištěno.