Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu

Zprávy

Pozvánka na prezentaci na téma Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice

 
 
 
Think-tank IDEA a projekt SHARE při CERGE-EI ve spolupráci s Odbornou komisí pro důchodovou reformu pořádají veřejnou prezentaci a diskusi k nové studii "Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice". Prezentace proběhne 18. června 2015, 10:00 – 12:00 hodin v budově CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1. Autoři studie jsou Jana Bakalová, Radim Boháček a Daniel Münich (IDEA a projekt SHARE).
 
Pozvánka ke stažení zde.
Seminář bude v českém jazyce. Po úvodní prezentaci hlavních zjištění nové studie bude následovat diskuse a po ní malé pohoštění.
Své místo si rezervujte předem e-mailem na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  nebo vyplněním registračního formuláře, který naleznete zde.
 
ANOTACE: 
V Česku je široce rozšířen názor, že odchody do starobního důchodu jsou motivovány především zhoršující se zdravotní a psychickou kondicí stárnoucích lidí a situací na trhu práce. Zjištění prezentované studie ukazují, že tyto vlivy nejsou jediné a zdaleka ne tak významné. Ačkoliv starší ročníky české populace stále nedosahují zdravotní a psychické kondice řady vyspělejších severských a západoevropských zemí, situace se zřetelně zlepšuje. Češi odcházejí do důchodu buď předčasně, hlavně však v okamžiku dosažení zákonného důchodového věku, a to přesto, že mnoho z nich je stále mentálně i fyzicky svěží a schopno nadále efektivně vykonávat své zaměstnání. Prezentovaná studie jako první poskytuje detailní mezinárodní empirické srovnání věku odchodu do důchodu a zaměstnanosti různých demografických skupin.