Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Mezi barbarstvím a civilizací

Když představitelé Akademie věd ČR formulovali výzkumné programy nové Strategie AV21, těžko si mohli představit, jak aktuálním se zakrátko stane název jednoho z jeho okruhů – Evropa a stát: mezi barbarstvím a civilizací. Ačkoli většina civilizovaných zemí ctí mezinárodní úmluvu UNESCO z roku 1954, že nebude vojensky útočit na památky, neplatí to všude.

 

A tak jsme v podstatě bezmocnými svědky nechutného barbarství v jedné z kolébek civilizací, kde padají za oběť fanatickému režimu historické a umělecké památky z dob asyrské říše. Koncem února byly zničeny cenné sochy v Mosulu a vypálena mosulská knihovna o tisících vzácných svazků, počátkem března zdevastován starověký palác v iráckém Nimrúdu a 2000 let stará Hatra. Je smutné, že náš „ civilizovaný“ svět klidně nechá vydělávat překupníkům za drobnější historické předměty, byť UNESCO všechna tato zvěrstva označilo za válečný zločin. Právě představy společnosti o sobě samé, o hodnotových systémech, otázkách společenské morálky a etiky či vlastní kultuře jsou součástí studia problematiky marina_h.jpgevropského státu i jeho komparace s mimoevropskými modely v rámci společného programu řady pracovišť a spolupracujících institucí, který pod souhrnným názvem Evropa a stát: mezi barbarstvím a civilizací koordinuje prof. Petr Sommer.


MARINA HUŽVÁROVÁ
Pozn. Pod záštitou Orientálního ústavu AV ČR vznikl unikátní projekt „ Ohrožená architektura města Mosulu“. Více k problematice také na lidovky.cz – Čeští vědci se postavili barbarství Islámského státu. Snaží se zachránit Mosul nebo na idnes.cz – Mravenčí práce u satelitních snímků. Čeští vědci mapují zkázu Mosulu

 

Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Hatra

 

18 Mar 2015