Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Nový svazek edice J. A. Comenii Opera omnia

Oddělení pro komeniologii a intelektuální dějiny raného novověku FLÚ AV ČR představilo nový svazek kritické edice J. A. Comenii Opera omnia – Dílo Jana Amose Komenského 19/I. Svazek zpřístupňuje první část Komenského zásadního a nejrozsáhlejšího díla, Obecné porady o nápravě věcí lidských. Úvod z pera editorů přibližuje základní ideje díla, historii jeho vzniku i další osudy. Svazek obsahuje dedikaci Europae lumina (Světlům Evropy), následuje Panegersia (Všeobecné probouzení, první část díla), návrh na svolání všeobecné porady, a Panaugia (Všeobecné osvěcování, druhá část), systematický výklad metafyziky světla. Titul za přítomnosti místopředsedy Akademie věd ČR prof. Pavla Barana uvedli 20. května 2015 v Akademickém konferenčním centru v Husově ulici ředitel Filosofického ústavu AV ČR dr. Ondřej Ševeček s ředitelem nakladatelství Academia Jiřím Padevětem a editoři publikace dr. Martin Steiner, dr. Vojtěch Balík a dr. Věra Schifferová.


Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Dr. Ondřej Ševeček pronáší úvodní řeč. Zleva: dr. Pavel Baran, dr. Martin Steiner, dr. Ondřej Ševeček a dr. Tomáš Havelka.

 

kniha_komensky_01.JPG
Pohled do Akademického konferenčního centra AV ČR, v popředí zleva: dr. Tomáš Havelka, dr. Vojtěch Balík, dr. Markéta Pánková a Jiří Padevět.

 

kniha_komensky_01.JPG
Dr. Pavel Baran přednáší přípitek. Zleva: dr. Markéta Pánková, Jiří Padevět, dr. Pavel Baran a dr. Vladimír Urbánek.

 

kniha_komensky_01.JPG
Pohled na posluchače. Zleva: dr. Antonín Kostlán, prof. Stanislav Sousedík, dr. Petr Nejedlý a dr. Marie Kyralová.

 

kniha_komensky_01.JPG
Dr. Vladimír Urbánek představuje svazek DJAK 19/1.

 

kniha_komensky_01.JPG
Dr. Vojtěch Balík představuje vznik a strukturu Komenského Konzultace. Zleva: dr. Markéta Pánková, Jiří Padevět, dr. Vojtěch Balík a dr. Pavel Baran.

 

kniha_komensky_01.JPG
Pohled na účastníky prezentace

25.5.2015