Search



Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Zahájení dvou výstav k 70. výročí konce 2. světové války

V budově Akademie věd ČR v Praze na Národní třídě jsou od 5. května k vidění hned dvě výstavy s tématem 2. světové války. Zahájila je pondělní vernisáž za účasti předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše, který ocenil korektní vědecký přístup autorů k tématu. Výstavy s názvy „Protektorát a jeho konec“ a „Na prahu svobody. Vítězství 1945“ představují klíčová místa spojená s protektorátní historií a také rozhodující okamžiky vojenského, politického a společenského života období konce války. Doc. PhDr. Jan Němeček, DrSc., zástupce ředitelky Historického ústavu AV ČR, připomněl cíl autorů výstavy – oprostit se od apriorních a někdy ideologických konstrukcí a seriózním výzkumem přispět k pravdivému poznání naší národní minulosti. „I když v roce 1945 šlo o omezenou demokracii, nemůžeme říci, že to byl rok nové totality. Vývoj, který dospěl k demokratickým volbám, nelze označit za nedemokratický,“ zdůraznil doc. Němeček.

 

Protektorát a jeho konec
Na jednotlivých panelech návštěvníci naleznou informace nejen o známém Petschkově paláci (místu, kde sídlilo gestapo), ale třeba o dnes bohužel skoro zapomenutém Hagiboru – místě, kde byli internováni pražští Židé. Nebo o nakladatelství Orbis, které sehrálo významnou roli v nacistické propagandě. Výstavu doplňuje řada dobových knih, tiskovin a map. Připravilo ji Středisko společných činností AV ČR ve spolupráci s Nakladatelstvím Academia.
 

Na prahu svobody. Vítězství 1945
Výstava představuje na čtyřiceti panelech devět témat. Politická jednání na zahraniční i domácí úrovni, osvobozovací boje, letecké války, Květnové povstání českého lidu, kapitulace a potrestání viníků tvoří mozaiku osvobození a obnovy Československa na jaře 1945. Faktografický přehled problematiky doplňuje přibližně sto padesát dobových fotografií a také unikátní, veřejnosti dosud neznámé filmy z osvobozované Plzně, Prahy i dalších míst. Ve výstavním sále návštěvníci uvidí rovněž dobové předměty – dochované archeologické nálezy i další artefakty připomínající okupaci, boj i nacistickou perzekuci. Výstavu připravil Historický ústav AV ČR.
 

Obě výstavy je možné je zhlédnout až do 4. června 2015 v přízemních prostorách Akademie věd České republiky, Národní 3, Praha 1. Otevřeno je v pracovní dny od 9 do 19 hodin, vstup volný.

 

 

Připravily: Historický ústav AV ČR, Nakladatelství Academia, SSČ a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

 

Více se dočtete v reportáži na stránkách Akademického bulletinu .
 

5 May 2015