The Cultural Landscape of Prácheňsko
• Řešitel:
PhDr. Dagmar Dreslerová
• identifikační číslo:
-
• Rok realizace:
2001 - 2003
• Agentura:
EU
• klíčová slova:
pravěk - krajina kulturní - Čechy
 
 
 

V roce 2001 byl zahájen tříletý projekt zaměřený na výzkum historické krajiny severního Prácheňska. Je součástí mezinárodního projektu European Pathways to Cultural Landscapes – Stezky kulturní krajinou – stezky ke krajině. Tento projekt, financovaný Evropskou unií, sdružuje 12 národních projektů z deseti zemí (Irsko, Wales, Anglie, Německo, Itálie, Švédsko, Dánsko, Finsko, Estonsko a Česká republika), které spojuje společné téma: poznání a ochrana kulturní krajiny, jako důležité součásti evropské identity.

Kulturní krajina – jako protějšek původní, „ přirozené“ krajiny, je výsledkem tisíciletého působení člověka na prostředí, ve kterém žil a odráží nejen geografické rozdíly, ale také různé přístupy a strategie využívání přírodních zdrojů. Ve své různorodosti skrývá krajina bohaté kulturní dědictví Evropy a proto je třeba poznávat její historii, chránit ji a rozumně obhospodařovat, aby byla zachována budoucím generacím.

více informací o všech projektech naleznete na www.pcl-eu.de

Český projekt zaměřil na oblast severního Prácheňska. Přirozené hranice sledovaného regionu tvoří na východě řeka Vltava, na jihu přechod do písecké kotliny, na SZ zasahuje až do předpolí Brd. Ve středu oblasti leží na nejvyšším kopci s kótou 574 m n.m. hradiště ze starší doby železné Hrad na katastru obce Boudy a obvod tvoří spojnice mezi nejbližšími hradišti a výšinnými sídlišti stejného stáří.
Tento typ kopcovité krajiny tvoří protipól k úrodným nížinám středních Čech s více než sedm tisíc let trvající zemědělskou tradicí.

Hlavním cílem projektu je prohloubení znalostí o historickém vývoji krajiny severního Prácheňska. Znamená to se ponořit do minulosti daleko před historické prameny a také porozumět vývoji přírodního prostředí, které určovalo a limitovalo ráz osídlení.

Odborná práce na projektu je rozdělena do několika oddílů:
archivní výzkum
archeologický výzkum vybraných lokalit
povrchový průzkum na plochách dostupných polí ke zjištění nových archeologických lokalit
letecký průzkum
přírodovědný průzkum

Výsledky budou presentovány v mezinárodní monografii, společně s ostatními národními projekty, ve formě výstav a na našich internetových stránkách. V polovině roku 2003 vyjde v nakladatelství IRES specializovaný turistický průvodce severního Prácheňska.

 

 

+o+o+o+ 

 

Severní Prácheňsko je kopcovitá, pomĕrnĕ zalesnĕná zemĕdĕlská krajina, ležící na severu jihočeského kraje, v pásmu mezi úrodnými nížinami a podhorskými a horskými oblastmi. Na východĕ tvoří přirozenou hranici zkoumaného území Vltava, na jihu přechod z pahorkatiny do Písecké kotliny, na severozápadĕ předhůří Brd.

Hlavním cílem projektu je poznání historického vývoje krajiny a jejího osídlení od pravĕku do současnosti. Probíhající výzkum se zamĕřuje především na pravĕké a ranĕ středovĕké osídlení. Podle známých archeologických pramenů byla tato oblast intenzivnĕ osídlena lovci a sbĕrači ve střední dobĕ kamenné asi před 9-7 tisíci lety. Pro dalších témĕř 5 tisíc let jsou stopy osídlení mizivé, ale před polovinou 1. tisíciletí př.n.l. (ve starší dobĕ železné, nazývané též dobou halštatskou) je celý region znovu hustĕ osídlen. Síť hradišť a výšinných sídlišť, která zde v té dobĕ vzniká, tvoří pravidelnou strukturu a vymezuje oblast výzkumu. Hradištĕ halštatského období tvoří nejvýraznĕjší archeologické viditelné památky v krajinĕ.

I kolem zlomu letopočtu a krátce po nĕm jsou stopy osídlení v regionu severního Prácheňska výrazné a je možné, že právĕ tehdy dosáhl význam této oblasti vrcholu. Před polovinou 1. tisíciletí n.l. se stopy pobytu človĕka na nĕkolik století vytrácejí. Počátkem vrcholného středovĕku (13. stol. n.l.) nabývá osídlení regionu opĕt na významu.

Dnes je tento region cenný především pro svoji nespornou přírodní krásu, architektonické památky a zdravé životní prostředí. Má vhodný potenciál pro rozšíření turistického ruchu, soustředĕného nyní především kolem hradů Orlík a Zvíkov.

Výzkum a spolupracující projekty
Díky napojení na existující projekty je možno při výzkumu používat nejmodernĕjší metody a postupy – leteckou fotografii, geografické informační systémy, GPS, geofyziku atd.

Spolupracující projekty:

Archeologický potenciál Čech – riziko archeologického výzkumu

Projekt se snaží vymezit (predikovat) území s vysokou pravdĕpodobností výskytu archeologických památek a omezit tímto způsobem riziko jejich narušení stavební či jinou činností. Základním metodologickým nástrojem jsou GIS.

Sídelní prostor pravĕkých Čech

Hlavním cílem projektu je poznání základních obrysů pravĕké sídelní struktury , jejích zmĕn a příčin. Prostředkem výzkumu jsou především tzv. nedestruktivní terénní metody ( letecká fotografie, povrchové sbĕry, geofyzika apod.)

Historická krajina Netolicka

Projekt dokumentace a studia architektonických a archeologických památek typické jihočeské krajiny rybníků v okolí mĕsta Netolice. Vydán již byl trojjazyčný specializovaný turistický průvodce a vybudována byla značená turistická stezka.

http://www.netolice.cz/mikroregion_infocentrum.htm

Prezentace

Cílem projektu je zpřístupnit výsledky výzkumu nejširší veřejnosti formou:

- specializovaného turistického průvodce regionem a turistickými letáky

- vybudováním značené turistické stezky

- internetovými stránkami

- výstavou v Prácheňském muzeu

Řešitelé projektu:

Archeologický ústav AVČR Praha
ARCHEOS – Společnost pro archeologii a památky
Prácheňské muzeum v Písku
Přírodovĕdecká fakulta Karlovy university, katedra kartografie a geoinformatiky

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter