raně středověké pohřebiště Nesvětice

Výzkum raně středověkého pohřebiště Nesvětice (2013)

V červenci a srpnu roku 2013 proběhla první sezóna výzkumu raně středověkého pohřebiště „Nesvětice“. Před zahájením odkryvu byla plocha podrobena geofyzikálnímu měření. Pod terénní nerovností uprostřed plochy se objevil pravoúhlý půdorys, který je prozatím považován za pozůstatek nadzemní stavby zaniklé vrcholně středověké vsi Nesvětice (Obr. 1: 1). Výrazná anomálie na západní straně je kumulace kamenných náhrobníků v sekundární poloze a tmavší plochy okolo ní představují etážovité pohřbívání (Obr. 1: 2), což odkryl následný výzkum. Podrobný výškopis s vrstevnicemi po 5 cm, zhotovený ze snímků pořízených létajícím dronem (Obr. 2), zobrazil terénní nerovnosti (Obr. 3: přerušovaná modrá a červená linie; Obr. 4: 2-3) a vyvýšeninu (Obr. 3: plná červená linie; Obr. 4: 1), pod niž geofyzikální měření indikuje půdorys stavby.

*

V roce 2013 se výzkum soustředil na terasu v západní části výzkumu, na jejímž severovýchodním rohu byla nalezena koncentrace náhrobníků k sekundární pozici (Obr. 5). Plocha byla rozdělena na čtvercovou síť 2×2 m a od povrchu skrývaná ručně (Obr. 6). V jílovitém podloží byly hrobové jámy obtížně čitelné (Obr. 7) a na jeho povrchu se přešlo z čtvercové sítě na výzkum celých hrobů (Obr. 8). Kostry se nenacházely v anatomickém sledu (Obr. 9). Jev byl zprvu přičítán sekundárním zásahům do hrobů, ale nakonec se prokázalo, že se jedná o postdepoziční proces způsobený pohybem jílovitého podloží. Na severním okraji lokality se nachází pilíř mezi dolovým polem šachty Koh-i-noor a šachty Venuše. Dochází k poklesu terénu po hlubinném dolování uhlí pod lokalitou v 80. letech 20. století a terén se naklání po stranách pilíře. Podmáčené jíly v podloží se posouvají a s nimi i pohřebiště.

*


*

Obr. 1: Výsledky geofyzikálního měření. 1 – půdorys pravděpodobné stavby ZSO Nesvětice; 2 – kamenné náhrobníky v sekundární poloze a pohřbívání okolo nich.

Obr. 2: Dron použitý k fotografování terénu před výzkumem, Ze snímků byl vytvořen 3D model lokality a podrobný vrstevnicový plán 0-5 cm.

Obr. 3: Podrobný vrstevnicový plán s pravděpodobným vrcholně středověkým domem ZSO Nesvětice (červená plná čára) a terénními nerovnostmi způsobených poklesem terénu (červená a modrá přerušovaná čára).

Obr. 4: 3D model vytvořený z podrobného vrstevnicového plánu. 1 – pravděpodobně stavba ZSO Nesvětice; 2-3 – změny v morfologii terénu v důsledku pohybu podloží způsobené poklesem terénu po hlubinné těžbě.

Obr. 5: Středověké náhrobníky v sekundární poloze.

Obr. 6: Výzkum ve čtvercové síti 2×2 m.

Obr. 7: Obrysy hrobů byly v jílovitém podloží obtížně čitelné kvůli jeho pohybu.

Obr. 8: Odkryv koster v hrobech posunutých pohybem terénu směrem po svahu dolů.

Obr. 9: Příklad kostry v neanatomickém uložení způsobeném pohybem jílového podloží.

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter