Mezi Saharou a tropickými pralesy: lidé z pohoří Mandara

Výstava přibližuje prostředí sahelo-súdánského pásma Afriky, které přináší pro antropologii neobyčejně přínosné informace. Jedná se o kontaktní prostor, v němž se zemědělské společnosti tropických savan střetávají s nejen lovci-sběrači žijícími v deštných pralesech okolo rovníku ale i kočovnými pastevci, kteří obývají jižní okraj Sahary. Výstava syntetizuje výsledky různých vědních oborů, které přispívají k hlubšímu porozumění života místních obyvatel a poukazuje na skutečnost, že tradiční kulturní hodnoty afrických společností jsou v dnešní době stále více ohrožovány nejrůznějšími modernizačními trendy. 

Ve 42 tématech výstava kombinuje poznatky z etnologie, archeologie, antropologie a lingvistiky. Materiálově se týká několika etnických skupin žijících v pohoří Mandara a v planinách jižně od Čadského jezera, kam autoři uskutečnili antropologické expedice navazující na předchozí etnologické a archeologické výzkumy. Podstatná část výstavy pojednává o společnosti Fali z oblasti horského masivu Tinguelin v severním Kamerunu, která je od roku 1956 předmětem intenzivního etnologického výzkumu J.-G. Gauthiera.

Výstavu tvoří barevné fotografie formátu A3 (30×40 cm), etnografické předměty vážící se k etnické skupině Fali, videozáznam pohřebních rituálů skupiny Fali a archeologické předměty, vypovídající o kulturních a etnických vlivech přicházejících z oblasti jihozápadně od Čadského jezera. Výstava se skládá z 5 tématických okruhů: Příroda a obživa zahrnuje témata krajina, voda, flóra, fauna, lov, rybolov, zemědělství, pastevectví, domestikace, potrava, obchod a jazyky; Životní cyklus zahrnuje témata obydlí, dětství, výchova, škola, námluvy, manželství, příbuzenství, populační dynamika a pohřbívání; Tradice a zvyky zahrnuje témata kováři, hrnčířky, koželuzi, hudebníci, výtvarný projev, péče o vzhled a pohlavní role; Lidé a společnost zahrnuje témata kult předků, rituály, pravěké rytiny, osidlování, Sao, města, státy, islamizace, lidé Fali, lidé Mafa, lidé Shuwa, lidé Kanuri a etnicita. Posledním tématem je Archeologie imperiální expanze, která ukazuje na kulturní a etnické důsledky mocenské rozpínavosti středověké říše Bornu.

Kromě svých odborných a popularizačních cílů by měla výstava přiblížit českému publiku jiný pohled na africký kontinent, než je ten, který je obvykle nabízen masmédii, a který je často plný bídy, války, násilí či nemocí. Výstava tak chce upozornit na skutečné lidské hodnoty „jiného“ kulturního prostředí.

 
Praha, Národní Muzeum: 12. října 2001 – 28. února 2002
Děčín, Městské muzeum: 15. března – 17. června 2002
Frýdek-Místek, Muzeum Beskyd: 11. července – 22. září 2002
Bratislava, Národné Múzeum: 8. října – 31. ledna 2002
Břeclav, Městské muzeum a galerie: 27. února – 1. června 2003
Muzeum Hodonín: červenec – září 2003

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter