Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Přínosy a rizika očkování

Akademie věd ČR a Poslanecká sněmovna PČR uspořádaly 2. června 2015 další z cyklu seminářů Vědecké poznatky: základy pro lepší, konkurenceschopnou společnost – tentokrát na téma Očkování v ČR – přínosy a rizika. Akce, kterou zaštítili předseda PS PČR Jan Hamáček a předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, se konala v rámci Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci. Prostřednictvím této společné aktivity se od roku 2012 uskutečnilo více jak 10 seminářů, které významně přispěly k osvětě nejen mezi členy Poslanecké sněmovny, ale i mezi veřejností, jak připomněl v úvodu jednání předseda AV ČR prof. Drahoš.


Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Hana Cabrnochová představila
vývoj očkovacího kalendáře v ČR .

ockovani_PS_01.jpg

 

V odborném programu vystoupil prof. Roman Prymula, CSc., z Fakultní nemocnice Hradec Králové s prezentací o významu vakcinace; MUDr. Hana Cabrnochová z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví hovořila o vývoji očkovacího kalendáře v ČR; program uzavřel ředitel Ústavu molekulární genetiky prof. Václav Hořejší s příspěvkem Totalitní očkování versus svoboda umřít. Přednášející se shodli, že vakcíny jsou prokazatelně účinné, i když jejich působnost stoprocentní není. Vakcíny způsobují i nežádoucí reakce, avšak výhody z očkování je výrazně převyšují. Jak uvedl prof. Prymula, budoucnost bude patřit tzv. „personalizovaným“ vakcínám, které budou odpovídat genotypu a fenotypu individuálního příjemce.
 

ockovani_PS_01.jpg
Roman Prymula hovořil o významu vakcinace.


Seminář uzavřela diskuse, v níž sice zazněly rovněž protichůdné názory a připomínky k otázce dobrovolnosti či povinnosti očkování, avšak přednášející v závěru deklarovali, že vakcinace je nejvýznamnějším preventivním nástrojem pro zabezpečení kolektivní imunity, jejíž význam je pro společnost nepopiratelný.
 

ockovani_PS_01.jpg

 

K tématu očkování čtěte rovněž rozhovor s prof. Ivo Hánou Bezhlavý trh v medicíně a vědě je chybou .
 

ockovani_PS_01.jpg

 
red

4.6.2015