official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Gendering Science

Ústav dějin UK a archiv UK, Národní kontaktní centrum – ženy a věda a Společnost pro dějiny věd a techniky pořádají ve dnech 4.–6. června 2015 konferenci Gandering Science: Women and Men Producing Knowledge, jež si klade za cíl upozornit na cestu žen k rovným příležitostem ve vzdělání v různém kulturním prostředí, kterou ušly od druhé poloviny 19. století až do současnosti. Program, v němž jsou zastoupeni přednášející ze čtyř kontinentů, nabízí širokou škálu témat – například diskusní panely s vědkyněmi na manažerských pozicích, přednášky o genderových nerovnostech napříč Evropou, či o posledních trendech v dělbě práce a rodinných povinností mezi ženami a muži v Albánii. Mezi přednášejícími se mj. objeví profesorka fyziky z Univerzity Nigérie Francisca Nneka Okeke, řecká vědkyně Marie Rentetzi, americký profesor Donald Opitz či francouzská historička Anne-Sophie Godfroy. Za českou stranu vystoupí Milada Sekyrková z Ústavu dějin UK a archivu UK s pohledem do historie ženského vysokoškolského vzdělání a uplatnění žen ve vědě a Soňa Štrbáňová z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, zabývající se místem žen ve vědeckých týmech v minulosti. Sociologický pohled na genderovou tématiku nabídnou zástupkyně z NKC – ženy a věda Marcela Linková a Kateřina Cidlinská.

Konference se koná pod záštitou rektora UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, Dr.Sc., a podpořily ho Mezinárodní visegrádský fond a pražská pobočka rakouského kulturního institutu Österreichisches Kulturforum a další instituce.
Akce je pořádána pod hlavičkou mezinárodní sítě Commission on Women and Gender Studies of the DHST (Division of History of Science and Technology of the International Union of History and Philosophy of Science). U jejího zrodu stála před lety především Američanka Margaret W. Rossiter, jíž je věnována úvodní sekce letošní konference. Cílem této instituce je podpora vzájemné komunikace a výzkum akademiků, kteří se zabývají historií postavení žen ve vědeckých, technologických a lékařských oborech.
Seznam přednášejících vědkyň a vědců viz http://en.zenyaveda.cz/files/program-gender-with-names-18-5.pdf .
 

3 Jun 2015