Search



Academic bulletin / Živa

abicko ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Praha hostí významný kongres geodetů a geofyziků

Ve dnech 22. června až 2. července se v Praze koná 26. kongres Mezinárodní unie pro geodezii a geofyziku (IUGG), který pořádá Geofyzikální ústav AV ČR ve spolupráci s Národním komitétem pro geofyziku a geodezii. Záštitu nad ním převzal místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová a předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Kongresu se účastní více než 4300 účastníků z 90 zemí celého světa. Ve více než 200 odborných sekcích diskutují o tématech, jako je vliv slunečních erupcí na život na Zemi, přírodní katastrofy, jevy v atmosféře či historie a tvorba zemského magnetického pole. Speciální symposium je věnováno nedávnému velkému zemětřesení v Nepálu. Jednání kongresu se účastní světové špičky ve svém vědním oboru, jedním z řečníků na centrální unijní přednášce byl nositel Nobelovy ceny za chemii Prof. Yuan T. Lee z Taiwanu.


Vědecký program je doplněn řadou pracovních setkání a také volbami funkcionářů Unie a vědeckých asociací. Kongres IUGG se v tomto rozsahu (všechny asociace společně) koná jednou za čtyři roky a Praha je prvním městem, které tento kongres hostí podruhé. V roce 1927 se v Praze odehrál 3. kongres IUGG za účasti asi dvou stovek účastníků.

 

IUGG je nevládní vědeckou organizací složenou z osmi vědeckých asociací: Mezinárodní asociace pro kryosférické vědy (IACS), Mezinárodní asociace pro geodézii (IAG), Mezinárodní asociace pro geomagnetizmus a aeronomii (IAGA), Mezinárodní asociace pro hydrologii (IAHS), Mezinárodní asociace pro meteorologii a atmosféru (IAMAS), Mezinárodní asociace pro oceánologii (IAPSO), Mezinárodní asociace pro seismologii a fyziku zemského nitra (IASPEI) a Mezinárodní asociace pro vulkanologii (IAVCEI).

 

Více informací zde.
 

1 Jul 2015