Search



Academic bulletin / Živa

abicko ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Tři životy Jana Husa

Učenec a reformátor – kacíř a světec – národní hrdina

Unikátní výstava připomínající 600. výročí upálení mistra Jana Husa byla zahájena ve Valdštejnském paláci pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha a předsedy AV ČR Jiřího Drahoše.

Expozice, kterou připravila Kancelář Senátu ve spolupráci s odborníky z Historického ústavu AV ČR (Eva Doležalová, Sixtus Bolom-Kotari, Jiří Just, Jaroslav Šebek, Robert Šimůnek), je veřejnosti přístupná od 4. 7. do 18. 10. 2015 vždy o víkendech a státních svátcích od 10.00 hod. do 18.00 hod., v říjnu do 17.00 hod. Vstup volný.

 

„Je třeba dále rozvíjet badatelské aktivity, protože život a dílo Jana Husa náleží k evropskému civilizačnímu dědictví. Jeho příběh vstoupil hluboko pod kůži českého národa a vede k posilování národní identity, duchovních a kulturních hodnot“, řekl ve svém projevu předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

 

Jan Hus je jednou z nejvýraznějších postav českých i evropských dějin a církevní reformace. Šest set let, které uplynou od jeho smrti v Kostnici, dává možnost zhodnotit život, dílo a odkaz tohoto myslitele v celé šíři historických aspektů, mj. také sledovat proměnu kněze a učence v mučedníka a národního hrdinu.

 

Betlémský kazatel je v expozici představován v několika rovinách. V rámci svého reálného života a působení vystupuje nejen jako významný akademický činitel, rektor univerzity, oblíbený a charismatický řečník, ale především jako církevní reformátor, který je za své názory odsouzen kostnickým koncilem a upálen. Již v okamžiku, kdy před šesti sty lety pohasly poslední zbytky hranice na břehu Rýna, rozhořel se symbolický plamen zájmu o druhý život Husa, tedy o jeho úctu a tradici. A této fázi je věnován podstatná pozornost i v rámci výstavy. Výstava provádí návštěvníky známými i méně známými stránkami jeho recepce v průběhu staletí, díky bohatému obrazovému materiálu se mohou seznámit s tím, jak se vyvíjelo mistrovo vyobrazení, jaká místa a prostory paměti jsou s ním spojena, ale i se způsoby nahlížení na Husovo intelektuální a duchovní dědictví. Jeho život a dílo sloužilo zároveň jako velké projekční plátno, na něž si obrazy a představy Husa promítaly různé politické a názorové směry české společnosti

 

Husova osobnost byla v minulosti zdrojem mnoha rozdělení, diferencovaných pohledů i konfliktů, nyní nás však jeho nadčasové poselství může spojovat, což připomněl nedávno při setkání s českou delegací i papež František. Návštěva ve Vatikánu 15. června 2015 je také v rámci expozice připomenuta. Autoři výstavy jsou odborníci z Historického ústavu AV ČR a její instalace je dalším dokladem úspěšně se rozvíjející spolupráce AV ČR s horní parlamentní komorou, stejně jako praktická ukázka možností realizace "Strategie AV21" a jejího motta "špičkový výzkum ve veřejném zájmu".


Jaroslav Šebek


Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

3 Jul 2015