Search



Academic bulletin / Živa

abicko ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Výstava - Dědictví Karla Velikého

17.7.2015 - 14.10.2015

 

Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i., pracoviště Pražský hrad,

Vás zve na

výstavu

 

Dědictví Karla Velikého

raný středověk jako kolébka evropské kultury

 

150717-dedictvi-karla-velikeho.jpg

 

kterou připravil v období 17. 7. – 14. 10. 2015

na závěr projektu Cradles of European Culture, uděleného v rámci Programu Culture 2007–2015,

v prostorách Tereziánského křídla Pražského hradu.

 

Putovní výstava „Dědictví Karla Velikého“ vznikla v rámci projektu Kolébky evropské kultury. Po belgickém Ename a italské Ravenně přichází v podobě přepracované pro českého návštěvníka do Prahy. Jejím hlavním úkolem je představit dobu raného středověku jako období, jehož interpretace jsou v Evropě dodnes významnými podněty v tvorbě lokálních i národních identit. Výstava chce návštěvníka vtáhnout nejen do hledání toho, co máme v Evropě společné či rozdílné a v čem nás může tato etapa dnes inspirovat, ale i přivést k zamyšlení, jak různě můžeme na historii pohlížet.

 

Karel Veliký dokončil nové sjednocovací procesy, ke kterým v Evropě došlo po rozpadu Římské říše a nastalo období, které je označované jako karolinská a otonská renesance. Charakteristický je pro něj ekonomický, umělecký a intelektuální rozmach. V té době se do kontextu tehdejší kulturní a politické Evropy dostaly i naše země.

 

Na pražskou podobu výstavy přijedou exponáty z partnerských zemí projektu Nizozemí, Belgie, Německa, Slovenska, Slovinska, Chorvatska a Itálie. Vedle toho zde budou poprvé vystaveny významné památky z českých sbírek včetně úplného představení nově zrestaurovaných nálezů z unikátního pohřebiště v Lumbeho zahradě na Pražském hradě.

 


 

 

The Legacy of Charlemagne

 

The travelling exhibition on Charlemagne’s legacy has developed within the Cradles of European Culture Project. After Ename in Belgium and Italian Ravenna a reworked version will be presented to Czech visitors in Prague. Our main aim is to describe the Early Middle Ages as a time, the interpretation of which still supplies us with a number of impulses for the creation of local and national identities. The visitor should not only be involved in the search of what we had in common and what distinguished us in early medieval Europe, what still inspires us; he should also be guided to consider in what different ways history can be viewed.

 

After Charlemagne finished the unification processes that were at work in Europe after the fall of the Roman Empire, a time called Carolingian and Ottonian Renaissance began. It is characterised by an expansion of economy, arts and thinking. At this time the countries of Central Europe became part of the cultural and political sphere of traditional Europe.

 

‘The Legacy of Charlemagne’ in Prague will present exhibits from partner countries of the project: The Netherlands, Belgium, Germany, Slovakia, Slovenia, Croatia and Italy. Some pieces from Czech collections will be on display for the first time, including the newly restored finds from the unique cemetery in Lumbe Garden at Prague Castle.

 

29.6.2015