Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2015 >  < červenec > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Akademický bulletin / Živa

abicko ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

XLV. zasedání Akademického sněmu AV ČR

Diskuse o nové strategii Akademie věd ČR
 
V pražském Národním domě na Vinohradech se sešel v úterý 16. 12. 2014 Akademický sněm AV ČR. Hlavním tématem XLV. zasedání byla nová Strategie AV21 Akademie věd ČR, o které společně se Zprávou o činnosti Akademické rady AV ČR za období od minulého sněmu informoval předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. V souvislosti s novou strategií AV ČR se též delegáti seznámili s novým logem Akademie věd ČR. Sněm také projednal zprávu o ekonomické situaci a zvolil Dozorčí komisi Akademického sněmu pro funkční období 2014–2018.

 
Na programu bylo také ukončení činnosti Grantové agentury AV ČR a zrušení jejího statutu, dále pak i úprava Etického kodexu výzkumných pracovníků v Akademii věd ČR.
 
Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš shrnul v úvodu svého vystoupení základní zaměření nové strategie AV ČR, na němž se shodují jak vedení Akademie věd ČR, tak i jednotlivá pracoviště této nejvýznamnější výzkumné instituce v Česku: Akademie věd by se měla výrazněji profilovat jako instituce, jejímž posláním je špičkový výzkum zaměřený na problémy a výzvy, kterým čelí současná společnost. Prof. Jiří Drahoš zdůraznil, že aktualizované poslání AV ČR vyjadřuje její nové motto „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu“. Jak dále v této souvislosti poznamenal, poznání má moc věci měnit, což se však děje pouze za předpokladu, že vědci aktivně využijí možnost podílet se na formování prostředí, v němž žijeme. Vyjádřil se také k širšímu kontextu přípravy nové strategie AV ČR. Upozornil na skutečnost, že vědecký a technologický rozvoj je provázen narůstajícím očekáváním společnosti vůči vědě. Podle Jiřího Drahoše je zároveň stále zřejmější, že na mnohé problémy a výzvy současného světa mohou nalézat odpovědi pouze velké interdisciplinární badatelské týmy, přesahující jednotlivé instituce. Předseda Akademie věd ČR v této spojitosti uvedl, že z hlediska rozvoje vědy samotné je zřejmé, že trvale dochází ke stírání hranic mezi tradičními kategoriemi vědecké práce, zvláště mezi výzkumem základním a aplikovaným. Vztah vědy, vzdělání a nových technologií se přitom stává jedním z hlavních pilířů, na kterých stojí konkurenceschopná společnost a její udržitelný rozvoj.

 

„Strategie AV21 směřuje k posílení role Akademie věd jako svébytné instituce, která provádí kvalitní výzkum s důrazem na strategickou orientaci jeho výsledků do ekonomicky a společensky významných oblastí,“ konstatoval dále ve svém projevu předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Připomněl také, že realizace Strategie AV21 by měla výrazně přispět k efektivnějšímu přenosu výsledků výzkumu do vzdělávací a aplikační sféry včetně veřejné správy, a to v důsledku přímého zapojení našich partnerů z vysokých škol, z podniků a ze státní administrativy do tvorby a řešení výzkumných programů Akademie věd. „Pevně věřím, že naše dosavadní spolupráce tak dostane nový impuls, který podpoří jak konkrétní projekty spolupráce mezi akademickou a podnikatelskou sférou, tak i vznik vědecky podložených podkladů pro politické rozhodování. V neposlední řadě využití lidských a materiálních zdrojů v konkrétních výzkumných programech přispěje ke zvýšení efektivity a transparentnosti využívání veřejných prostředků,“ uvedl prof. Jiří Drahoš.

 

V závěru svého vystoupení předseda AV ČR připomněl také několik významných výzkumných výsledků, jichž bylo letos na pracovištích Akademie věd ČR dosaženo. Jak zdůraznil, kvalitu a vysokou úroveň základního i aplikovaného výzkumu v Akademii věd ČR potvrzuje rovněž úspěch v soutěži Česká hlava, neboť tři z pěti udělovaných cen získali vědci z AV ČR. Nejvýznamnější české vědecké ocenění – Národní cenu vlády Česká hlava – převzal prof. Emil Paleček z Biofyzikálního ústavu AV ČR za výzkum v oblasti elektrochemie nukleových kyselin. Cenu společnosti Kapsch za technické vědy získal dr. Pavel Izák z Ústavu chemických procesů AV ČR za technologii čištění surového bioplynu a cenu skupiny ČEZ obdržela dr. Pavla Eliášová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR za výzkum zeolitických katalyzátorů.
 
Na sněmu vystoupil také místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek. Ve svém projevu zdůraznil, že největší přínos bádání nespočívá pouze v tom, že zabezpečuje náš blahobyt, že nám usnadňuje život, že výsledky vědecké práce posouvají společnost dopředu po ekonomické stránce, ale že přináší i kritické myšlení. Právě na něm je podle Pavla Bělobrádka věda jako racionální proces založena.
 
K delegátům sněmu promluvil také vedoucí Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády Vladimír Špidla. „Věda a výzkum nejsou pouhými nástroji pro udržování konkurenceschopnosti, ale jsou i významné pro vzdělání a soudržnost společnosti,“ připomněl Vladimír Špidla. Zdůraznil pak, že zásadní význam má interdisciplinární výzkum.
 
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

16.12.2014