official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Vynálezy, které ovlivnily lidstvo

Vynálezy, které ovlivnily lidstvo, představuje na stejnojmenné výstavě brněnské Science centrum Vida! Expozice, kterou 9. července 2015 zahájil předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš. Je další z popularizačních akcí letošních oslav 125. výročí založení České akademie věd a umění. Úvodem čekají návštěvníky velkoformátové panely, které představují Akademii věd, jakož i vynálezy, na nichž se podílely její badatelské osobnosti (mj. Antonín Holý, Otto Wichterle či Jaroslav Heyrovský); výstava karikatur dvojic „český vynálezce – jeho vynález“ vznikla pod hlavičkou popularizačního a vzdělávacího projektu AV ČR Otevřená věda III. Nezůstalo však jen u plakátů – součástí expozice jsou rovněž interaktivní modely, které chtějí u mladé generace podpořit zvídavost a hravou formou ukázat principy přístrojů, které nás obklopují či jsou předmětem bádání. Optické exponáty připravili vědci z Ústavu přístrojové techniky AV ČR jako součást projektu Science Academy s cílem převést výsledky základního i aplikovaného výzkumu do laického jazyka, a představit tak úspěchy brněnské vědy. Na projektu participují Ústav fyziky materiálu AV ČR, Hvězdárna a planetárium Brno a Moravian Science Centre Brno – mezi tři hlavní obory, které popularizují, patří optika, elektromagnetismus a materiálové vědy.

Science_centrum_vida_01.JPG  Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG  Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG Science_centrum_vida_01.JPG                                                                                                                                                           

Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

 

Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR se prezentuje expozicí Příběh kapky, která již sedm let putuje po České republice a dosud na 16 různých místech ukázala Jaroslava Heyrovského nejen jako vědce, zakladatele fyzikální chemie u nás a našeho jediného nositele Nobelovy ceny za chemii, ale i jako člověka. Polarografie je na výstavě představena téměř desítkou přístrojů-polarografů, které se vyráběly v českých továrnách – od roku 1949 mj. i ve Zbrojovce Brno. Mezi exponáty nechybějí dobové fotografie, knihy, odborné časopisy, medaile a například i některé poněkud kuriózní předměty (školní stavebnice, minerál či krabička od sirek), avšak vztahující se k polarografii či J. Heyrovskému. Lékem na únavu je odpočinkový kout s projekcí tzv. nekonečné smyčky dokumentů (dobové snímky o J. Heyrovském a polarografii včetně části nobelovského ceremoniálu či snímky doplňující optickou expozici ÚPT).
 
V brněnském Science centru VIDA! čeká návštěvníky na ploše téměř 5000 m 2 přes 150 interaktivních exponátů. Stálá expozice sestává z tematických celků Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Samostatná část Dětské science centrum je věnována dětem od dvou do šesti let. V Divadle vědy si lze užít pravidelná představení plná zábavných pokusů.
 

Výstavu lze navštívit do 31. října 2015.

14 Jul 2015