Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Výstava k Mezinárodnímu roku světla 2015

Výstava „Světlo je život“, kterou mohou návštěvníci zhlédnout v budově AV ČR, Národní 3 v Praze až do 2. července 2015, představuje roli světla a světelných technologií v každodenním životě i při vědeckém bádání. Výstavu zahájil prof. Jiří Drahoš, předseda AV ČR spolu s koordinátorem výstavy prof. Pavlem Zemánkem z Ústavu přístrojové techniky AV ČR. Ten připomněl mimo jiné fotosyntézu, proces využívající sluneční záření k tvorbě kyslíku, a vysvětlil, proč lidský zrak na rozdíl od jiných příslušníků živočišné říše preferuje vlnové délky 390 až 790 nm. Je to proto, že se naše oko vyvíjelo ve vodním prostředí.

 

 
Výstava seznamuje s nejzajímavějšími světelnými úkazy, baví kreativními mezinárodními postery, prostřednictvím videa dovoluje příchozím nahlédnout do srdce superlaseru. V improvizované observatoři umožňuje, aby si profesionálním dalekohledem a s trochou fantazie prohlédli Saturn, aniž by opustili budovu Akademie věd. Návštěvníci se také dozví, jak vypadá kondenzovaná tma nebo co je světelné znečištění. Mezi exponáty zaujme například obrazovka s technologií Ambilight, která dokáže přenést obraz i na stěnu.

Expozice je společným projektem Střediska společných činností AV ČR, Ústavu přístrojové techniky AV ČR, projektů HiLASE a ELI Beamlines, Astronomického ústavu AV ČR a partnerské společnosti Philips. Bude otevřena každý všední den od 9:00 do 17:00 h do 2. července 2015, vstup zdarma. Jde o jednu z aktivit k Mezinárodnímu roku světla a technologií, který pro rok 2015 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů. Akademie věd České republiky se tak řadí po bok dalších vědeckých a vzdělávacích institucí po celém světě, které se snaží připomenout občanům celého světa výraznou roli světla a technologií v jejich každodenním životě a při budoucím rozvoji společnosti.

Fotoreportáž viz Akademický bulletin

11 Jun 2015