Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Sledujte páteční zatmění Slunce z Astronomického ústavu AV ČR

V dopoledních hodinách 20. března 2015 se nad územím České republiky odehraje velmi výrazné částečné zatmění Slunce. Měsíc při něm zakryje asi tři čtvrtiny průměru slunečního disku a viditelná bude na nebi i planeta Venuše. Zatmění bude největší nad naším územím až do roku 2026 a zároveň poslední u nás viditelné v tomto desetiletí. Poslední částečné zatmění Slunce pozorovatelné od nás proběhlo 4. ledna 2011. Další bude opět částečné a nastane 20. června 2021. Nejbližší úplné zatmění Slunce pozorovatelné z našeho území nastane 7. října 2135. Průběh pátečního zatmění můžete pozorovat také z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.

 

Astronomický jev můžete pozorovat sami přes filtry (svářečské sklo hustoty 12 až 14 nebo speciální brýle na pozorování zatmění), ale také na hvězdárně Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Od 9.20 do 12.00 bude pro školy a veřejnost otevřena Západní kopule historické hvězdárny, stanoviště Sluneční patroly Slunečního oddělení a v sále budovy Slunečního oddělení budou probíhat krátké informační přednášky o zatmění a o naší nejbližší hvězdě.

 

V letošním roce nás čeká ještě jedno zatmění, které budeme moci z České republiky pozorovat – 28. září 2015 v ranních hodinách proběhne úplné zatmění Měsíce.

 

Více v tiskové zprávě zde nebo na stránkách Astronomického ústavu AV ČR.

 

Připravily: Astronomický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: EAI

 

16 Mar 2015