Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

110 let meteorologické stanice Milešovka

Ve čtvrtek 3. září uspořádal Ústav fyziky atmosféry AV ČR seminář pro odbornou veřejnost při příležitosti 110 let měření na observatoři Milešovka. Programu se zúčastnil také předseda AV ČR prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c., který popřál stanici další úspěšné fungování: „110 let je úctyhodná série a tradice měření a pozorování.“ Skutečně, stanice patří délkou svého měření mezi nejdéle sloužící horské stanice na světě. Ředitel Ústavu fyziky atmosféry AV ČR doc. RNDr. Zbyněk Sokol, CSc., a ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Ing. Václav Dvořák, Ph.D., si ale posteskli nad současnou situací, kterou vystihli slovy, že by bylo snazší získat evropské dotace na stavbu zcela nové observatoře vedle na kopci než daleko nižší prostředky na provoz stávající observatoře na Milešovce. Na nadcházející víkend 5. a 6. září připravili pracovníci ústavu program pro nejširší veřejnost.

 

Příjemné setkání se uskutečnilo na samotné observatoři, resp. v turistické chatě Milešovka. Na vrchol vede pouze turistická stezka s převýšením přes 300 m, která ovšem účastníky semináře neodradila. Z vrcholu je krásný výhled na okolí, dle mnoha turistů údajně nejkrásnější v ČR. Za extrémně dobré viditelnosti jsou prý dalekohledem vidět i vrcholky Alp.
 
„Na Milešovce se měří základní sada meteorologických měření a pozorování a několik speciálních mikrofyzikálních měření,“ vysvětlil RNDr. Petr Zacharov, Ph.D., z Oddělení meteorologie Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. V rámci výzkumných projektů zde probíhají specializovaná a experimentální měření, např. analýza příměsí ve srážkové vodě, analýzy vody z mlhy, měření množství námrazy, prachu, experimentální optický výboj ad. Několik rekordů za dobu kontinuálního měření zmínil pak jeho kolega RNDr. Vojtěch Bližňák, Ph.D. „Nejnižší roční průměrná teplota byla na Milešovce naměřena v roce 1940, a to 3,4 °C. Naopak nejvyšší roční loni, a to 7,5 °C. Otepluje se výrazně,“ uvedl. Dokladem toho budiž i fakt, že průměrná roční teplota přesáhla na Milešovce hodnotu 7 °C jen třikrát, a vždy to bylo až v tomto století (2007, 2011 a 2014).
 
Seminář se věnoval i přírodě v okolí vrcholu. RNDr. Vlastislav Vlačiha z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR připomněl, že za posledních sto let se zvýšil počet lesních ploch v Českém středohoří z 10 na 40 %. Nepříliš známou zajímavost prezentoval doc. RNDr. Kubát Karel, CSc., z Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem: „Mnoho rostlin zde dosahuje výškového maxima rozšíření v ČR, to znamená, že spousta rostlin nikde neroste v ČR výše než právě na tomto kopci.“
 
Přesvědčit se o tom mohou i návštěvníci víkendového programu pro veřejnost.
 
Brožura Observatoř Milešovka z edice věda kolem nás nakladatelství Academia je volně ke stažení zde.
 

 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 
Více také příspěvek  110 let meteorologické observatoře Milešovka v Akademickém bulletinu
 

 

4 Sep 2015