Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu

Zprávy

Zaměstnávání starších osob a ekonomické pobídky k jejich práci

Think tank IDEA při CERGE-EI vás zve na seminář, který pořádá ve spolupráci s Odbornou komisí pro důchodovou reformu při příležitosti vydání nové odborné studie "Zaměstnávání starších osob a ekonomické pobídky k jejich práci". Seminář se koná dne 22.9.2015 od 10:00 do 12:00 hodin v prostorách CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1.

Jedná se o další, v pořadí již pátý seminář ze série stálých seminářů Odborné komise pro důchodovou reformu

Pozvánka ve formátu PDF je ke stažení ZDE.

Seminář bude v českém jazyce. Po úvodní prezentaci nové studie bude následovat diskuse a po ní malé pohoštění.

Své místo si rezervujte predem e-mailem na adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nebo vyplněním krátkého registračního formuláře ZDE

Anotace

V České republice naprostá většina seniorů odchází do důchodu a stává se ekonomicky neaktivní při dosažení zákonného důchodového věku nebo dokonce předtím. Z pohledu finanční udržitelnosti důchodového systému a udržení jejich životní úrovně je přitom žádoucí, aby senioři co mohou pracovat a pracují rádi odcházeli z práce v pozdějším věku. Poznatky studie ukazují, že pro většinu seniorů je hlavním impulsem pro odchod z trhu práce dosažení důchodového věku, nikoli zdravotní problémy nebo problémy se zaměstnatelností. Do důchodu tedy odcházejí jednotlivci, kteří mohou i nadále pracovat. Studie ukazuje, že existuje prostor pro zvýšení motivace k práci seniorů vhodnějším nastavením daňového, dávkového a důchodového systému. Studie kvantifikuje současné finanční motivace seniorů k práci a poskytuje srovnání s motivacemi u mladších pracovníků.