official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Chemické divadélko v ACPD Mazánek

V Akademickém centru předškolních dětí Mazánek, jehož zřizovatelem je SSČ AV ČR, v. v. i., uspořádala 25. března 2013 v rámci popularizačního a vzdělávacího projektu Tři nástroje Květa Stejskalová z Ústavu Jaroslava Heyrovského AV ČR akci Posviť si citronem na duhu. Děti se zde mohly krátce seznámit s profesí vědce, s jeho pracovními pomůckami a s tím, že součástí našeho okolního světa je také chemie a k čemu nám může sloužit.

Akce byla prezentována jako Chemické divadélko, což vzbuzovalo v dětech od počátku zvědavost a trochu i obavy, co je při takovém představení vlastně čeká. Brzy však byly vtaženy do děje. S napětím sledovaly, jak se pomocí chemických reakcí dají namíchat barvy duhy, na jakém principu pracuje běžná baterie a jak lze získat elektrickou energii z ovoce. Zapojovaly se aktivně do dialogu, odpovídaly na otázky týkající se barev, ovoce, zeleniny apod.
Závěrem děti dostaly omalovánky s obrázkem duhy a úkol duhu si vymalovat, aby už nikdy nezapomněly na to, jaké barvy duha má. Chemické divadélko se dětem líbilo, zanechalo v nich plno dojmů. Některé z nich dokonce slíbily, že se budou ve škole dobře učit a že se z nich jednou stanou vědci.
MARTINA NOVÁKOVÁ,
projektová manažerka ACPD Mazánek
 


Evropský sociální fond
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

8 Apr 2013