výstava Dědictví Karla Velikého – příjezd originálu Zoborské listiny z roku 1113

Zoborské listiny existují dvě, z roku 1111 a 1113. Jedná se o ojedinělé a mimořádně významné dokumenty, které pocházejí ze Zoborského kláštera u Nitry. Vznikly na počátku 12. století a popisují privilegia a majetkovou situaci raně středověkého kláštera a přinášejí také významné informace o způsobu organizace celého Nitranska. Pro pražskou výstavu Dědictví Karla Velikého jsme vybrali listinu z roku 1113, která zmiňuje i na výstavě představené Kostoľany pod Tribečom.

Originál Zoborské listiny z roku 1113 doplní výstavu „Dědictví Karla Velikého“, která je do 14. 10. 2015 otevřena v Tereziánském křídle Starého paláce Pražského hradu. Listina doplní část výstavy, která se věnuje správě říše a ekonomice raného středověku. Cílem je představit na jedné straně Nitransko, které si český návštěvník obvykle spojuje s historií Svatoplukovy Moravy v 9. století. Bylo to ale území, v mnohém podobné raně středověkých Čechám a Moravě, které se v 10. a 11. století rozvíjelo, zaznamenávalo ekonomický a kulturní růst. Na straně druhé pak bude mít návštěvník možnost seznámit se s výjimečným dokumentem, jaký se v Čechách nedochoval, který ale popisuje situaci, která mohla být v mnoha českých centrech podobná.

S českou historií mají obě Zoborské listiny souvislosti přímé i nepřímé. V prvé řadě jejich vznik vyvolaly majetkové újmy za válek, kterých se velmi aktivně v roce 1108 účastnil i český kníže Svatopluk, a který se svými vojsky pustošil tuto část Slovenska až k Váhu. Na straně druhé listina popisuje ekonomické vztahy v jednom z regionů Střední Evropy, tedy území, které bylo v mnohém podobné i Moravě nebo Čechám.

Druhá Zoborská listina, jejíž originál k nám přijíždí, zmiňuje kostel sv. Jiří v Kostolanech pod Tribečom, který je prezentován ve výstavě a na jehož objevu se podíleli čeští odborníci. V 60. letech 20. století k rozpoznání významu tamních nástěnných maleb (se kterými se divák může seznámit ve výstavě) zásadním způsobem přispěl český umělecký historik Josef Krása, od roku 2005 na výzkumu celé lokality spolupracuje Archeologický ústav AV ČR, Praha s Pamiatkovým úradom Slovenské republiky.

Program:
- středa 30. 9. v odpoledních hodinách – příjezd Zoborské listiny s doprovodem, vložení do klimatizovaného trezoru.
- čtvrtek 1. 10. v 13:00 hod. – oficiální vložení Zoborské listiny do vitríny na výstavu Dědictví karla Velikého. Bude přítomen nitranský biskup, pražský biskup a je možné, že i arcibiskup Dominik Duka.

Kontakt: kurátorka výstavy a organizátorka převozu Mgr. Jana Maříková Kubková, Ph.D.

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter