Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Výstava (nejen) zakázaných umělců v ústavech Akademie věd ČR

Ústavy tehdejší ČSAV byly v 70. a 80. letech jedním z mála míst, kde mohli vystavovat neoficiální a mnohdy i politicky nežádoucí výtvarní umělci. Výstava s názvem Cesty mohou býti rozličné mapuje výstavní činnost ústavů AV ČR a je přístupná veřejnosti v galerii Národní technické knihovny v Praze 6 do 30. října. Návštěvníci zhlédnou díla velikánů českého výtvarného umění, např. Kurta Gebauera, Olbrama Zoubka či Karla Nepraše. Výstavu, jež je jednou z mnoha akcí, kterou si Akademie věd připomíná 125. výročí svého založení, zahájil iniciátor celého projektu RNDr. Aleš Špičák, CSc., z Geofyzikálního ústavu AV ČR. Úvodní slovo pronesl ředitel NTK Ing. Martin Svoboda a člen Akademické rady AV ČR prof. Pavel Janoušek.

 

Nejaktivnější ve výstavní činnosti byl Ústav makromolekulární chemie v Praze 6, kde výstavy probíhají bez přerušení od 70. let minulého století dodnes. V čase normalizace tam návštěvníci viděli díla velkých jmen českého výtvarného umění. V současnosti se výstavy současného umění pravidelně konají také v prostorách Akademie věd na Národní třídě a v Geofyzikálním ústavu v Praze 4 na Spořilově. Právě zdejší otevřený cyklus výstav Setkávání byl bezprostředním impulsem k uspořádání této bilanční výstavy.
 

Výstava představuje mj. sochy Kurta Gebauera, Věry a Vladimíra Janouškových, Stanislava Judla, Karla Nepraše, Jiřího Žlebka, Olbrama Zoubka, svitky Josefa Hampla, Olgy Karlíkové, Václava Stratila, Miloše Šejna, obrazy Čestmíra Kafky, Aleše Lamra, Jiřího Načeradského a Jiřího Sopka, díla účastníků zakázané výstavy Konfrontace z r. 1978 (Michael Rittstein, Václav Bláha, Petr Kouba), práce výtvarníků vystavujících v poslední dekádě v Geofyzikálním ústavu AV ČR (Zdeněk Sýkora, Marie Blabolilová, Pavel Rudolf, Inge Kosková, Jindřich Růžička, Jiří Lindovský, Jan Kubíček, Jindřich Zeithamml) a v Ústavu makromolekulární chemie (Jonáš Czesaný, Ladislav Jezbera, Martin Zet, Dagmar Šubrtová). Vystaveny jsou rovněž fotografie z výstav od Hany Hamplové a Blanky Lamrové a dokumentace shromážděná Archivem výtvarného umění.
 

Výstavu Cesty mohou býti rozličné doplňuje stejnojmenný sborník, který představuje úvahy na téma věda a umění v textech fyzika B. Pascala, medailonech J. Nerudy a ve dvou současných textech. Sborník obsahuje také profily všech ústavů Akademie věd, které se snažily nebo stále snaží obohatit vědecké prostředí výstavami výtvarného umění. Součástí profilu jednotlivých ústavů jsou rozhovory s osobnostmi, které za výstavami stály a stojí, soupisy výstav a rozsáhlá obrazová dokumentace.

 

Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Geofyzikální ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

Reportáž včetně audiorozhovorů a fotogalerie viz Akademický bulletin

1 Oct 2015