Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Inaugurace Platformy CEFRES

Předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a velvyslanec Francouzské republiky v Praze Jean-Pierre Asvazadourian slavnostně zahájili 7. října činnost česko-francouzské platformy výzkumu v humanitních a společenských vědách nazvanou Platforma CEFRES. Ta spojuje AV ČR, UK a CEFRES (Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách). „Jsem rád, že je to právě Akademie věd ČR, která se stala hostitelkou tohoto institutu. Zároveň je to důkazem, že naše pracoviště představují respektovanou akademickou půdu pro další rozvoj mezinárodní spolupráce,“ uvedl prof. Drahoš.

 

„V této knihovně budou čtenáři, kteří budou mít zájem rozvíjet vědecké a intelektuální výměny mezi Francií a střední Evropou, moci nahlížet do více než šesti tisíc děl, které CEFRES během 24 let získal,“ zmínil ve svém projevu při slavnostní inauguraci nových prostor knihovny CEFRES v budově AV ČR v ulici Na Florenci velvyslanec Francouzské republiky v Praze Jean-Pierre Asvazadourian. Inaugurace a následné recepce byli přítomni mnozí významní hosté, mezi nimi místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek, předseda Grantové agentury ČR Ivan Netuka, ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček ad.


Platforma CEFRES zajišťuje společné vědecké programy, podporuje rozvíjení mladých vědeckých pracovníků a šíří společné vědecké práce. Její fungování zajišťuje Řídící výbor, který tvoří členové tří partnerských institucí. Jeho členy jsou mj. vedle místopředsedy AV ČR Pavla Barana také členka Akademické rady AV ČR Taťána Petrasová, ředitel Ústavu soudobých dějin AV ČR Oldřich Tůma či zástupce ředitele Ústavu pro českou literaturu AV ČR Michael Wögerbauer.


Více naleznete na webu Platformy CEFRES.

 

 

   

 
Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Fotoreportáž viz Akademický bulletin

 

8 Oct 2015