Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Nová výstava AV ČR v Národním muzeu ukáže Nobelovu cenu i neandrtálce

Národní muzeum a Akademie věd České republiky představily ve čtvrtek 15. října výstavu Věda – národ – dějiny. Akce, která je součástí celoročních oslav 125 let od založení Akademie věd, je od 16. října přístupná veřejnosti v Nové budově Národního muzea. „Výstava připomíná nejvýznamnější události a vědecké úspěchy Akademie věd a osobnosti, třeba i na první pohled trochu kontroverzí,“ komentuje autor výstavy dr. Marek Junek z Národního muzea. „Jsou zde mj. k vidění vzácné historické exponáty, které zas tak brzy vystavovány nebudou,“ uvedl na slavnostní vernisáži předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, který rovněž krátce shrnul celý rok oslav založení české akademie věd.

 

Vedle historických exponátů, jako jsou např. velmi vzácné ukázky korespondence Jana Ámose Komenského, partitura Symfonie č. 8 Antonína Dvořáka či služební průkaz Zdeňka Nejedlého z roku 1952, uvidí návštěvníci i unikátní 3D animaci neandrtálce. „Za vrchol historické části výstavy považuji, že se podařilo spojit jediné dvě české Nobelovy ceny,“ řekl na vernisáži doc. Martin Franc z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, autor koncepce právě historické části výstavy. Návštěvníci uvidí diplom Nobelovy ceny Jaroslava Seiferta a diplom i medaili Jaroslava Heyrovského. Oba dva byli také členy tehdejší Akademie věd, tedy ČAVU.

„Můžeme říci, že uspořádáním této výstavy se Akademie věd opět vrací do Národního muzea. První slavnostní zasedání České akademie věd a umění se totiž uskutečnilo r. 1891 v tehdy nové budově Muzea Království českého v Praze, tedy v sousední rekonstruované historické budově Národního muzea,“ uvedl generální ředitel Národního muzea dr. Michal Lukeš.

Výstava neukazuje pouze historii Akademie věd, ale i její současnost, a to práci humanitních a společenskovědních ústavů AV ČR. „Ukazuje, co ústavy v současné době dělají a čím přispívají k výdobytkům této společnosti,“ vysvětlil prof. Drahoš. V podobném duchu se vyjádřil i autor koncepce této části výstavy dr. Antonín Kostlán z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, který připomněl předchozí výstavy, které se věnovaly technickým a biologickým oborům, zatímco tato výstava právě ukazuje práci třetí vědní oblasti Akademie věd.

Součástí výstavy je i samostatná část s názvem Grammatyka Cžeska, která představuje vývoj žánru gramatik češtiny. „Výstava shromažďuje 25 nejdůležitějších tisků mluvnic od 16. do 19. století,“ upřesnil autor výstavy dr. Ondřej Koupil z Ústavu pro jazyk český AV ČR.

 

Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

16 Oct 2015