Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Představení českého vydání encykliky Laudato si´

České autorizované vydání druhé encykliky papeže Františka představila diskuse v sídle Akademie věd ČR v Praze. Podtitul „O péči o společný domov“ naznačuje, že v textu jde především o budoucnost. Svým zaměřením encyklika apeluje nejen na politiky, ekonomy, manažery nadnárodních korporací, ale také na vědce, kteří svým bádáním přispívají k poznání a šíření informací o stavu planety a vlivu lidské činnosti na něj. Pořádání diskuse na půdě AV ČR je výrazem snahy akademické sféry vést debatu napříč názorovými proudy a zachovat v této debatě odborný rámec. „I AV ČR se věnuje otázkám životního prostředí a s nimi spojenými tématy také v rámci Strategie AV21,“ řekl v úvodním slově předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.

 

V současné době si složitost společenských procesů žádá synergický postup při jejich zvládání, proto také debata na akademické půdě k tomuto dokumentu. „Témata, jako je uchování biodiverzity či zlepšování kvality života, jsou v encyklice a Strategii AV21 podobná. Nemáme ambici měnit svět, ale zároveň nic z tohoto světa nám nemůže být lhostejné,“ dodal prof. Drahoš.


Papež František v encyklice propojuje jak témata ekologická, tak témata související s ochranou života ve všech jeho podobách s tématy sociálního vývoje ve světě, s chudobou, nerovnoměrností rozdělení zdrojů apod. Dokument je příspěvkem do debaty před summitem k otázkám klimatu a jeho změn, který proběhne v Paříži ještě letos.


Podle papeže nelze otázku budoucnosti řešit izolovaně, pouze v rámci životního prostředí. Upozorňuje, že se musíme ptát, co je smyslem života na zemi, jaké jsou hodnoty a základy společenského života, co je cílem naší práce a veškerého našeho úsilí. Pokud se nebudeme zabývat těmito hlubšími problémy, nepovede naše starost o ekologii k žádným významným výsledkům. Proto papež vybízí nejen věřící, ale též všechny obyvatele naší planety k ekologické konverzi a předkládá ve svém textu tzv. integrální ekologii, která se nezabývá pouze environmentálními problémy, ale řeší také hluboce lidské a sociální otázky.
Hosty večera, který moderovala Daniela Brůhová z Českého rozhlasu, byli mj. Stanislav Komárek, Marek O. Vácha, Lubomír Mlčoch, Mons. Tomáš Holub (generální sekretář České biskupské konference) a doc. Jaromír Šebek z Historického ústavu AV ČR.


Autorizovaný český překlad encykliky je dostupný zdarma ke stažení zde.

 

 

 

 

 
Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

6 Oct 2015