Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

AV ČR předala deseti vědcům titul doktor věd

Ve středu 14. října předal předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš diplomy „doktor věd“ deseti novým nositelům. Vědecký titul DSc. představuje v současnosti v ČR nejvyšší kvalifikaci v profesní kariéře vědce. Akademie věd ČR jej uděluje od roku 2003 vědeckým osobnostem jako výraz jejich zvláště vysoké profesní úrovně, prokázané vytvořením významných a originálních prací s dopadem na rozvoj bádání v daném oboru. Titul DSc. se uděluje na základě rozhodnutí Vědecké rady AV ČR, kterému přechází náročné řízení. „Titul potvrzuje, že jeho nositelé vytvořili a vytvářejí syntézy svých poznatků, nové koncepce, nové školy na poli národním i mezinárodním,“ uvedl na slavnostním předávání prof. Drahoš.

 

Profily nových doktorů věd:
 

Ing. Filip Šroubek, Ph.D., DSc., pracovník Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR. Obhájil svou disertační práci na téma Multichannel Blind Image Restoration před komisí Informatika a kybernetika a získal vědecký titul doktor fyzikálně-matematických věd. Doktor Šroubek se dlouhodobě zabývá všemi aspekty digitálního zpracování obrazu. Ve své disertaci prezentoval vlastní přístup k problematice, který znamená přínos pro teorii zpracování obrazu a její aplikace.

 

prof. RNDr. Jaroslav Peregrin, CSc., DSc., pracovník Filosofického ústavu AV ČR. Obhájil svou disertační práci na téma Inferentialism před komisí Filozofie a získal vědecký titul doktor sociálních a humanitních věd. Profesor Peregrin patří ke klíčovým osobnostem české filozofie a logiky a na mezinárodní scéně je jedním z nejvýznamnějších představitelů filozofického programu známého jako inferencialismus.

 

doc. RNDr. Jiří Spurný, Ph.D., DSc., působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Svou disertační práci s názvem Perfect mappings and their applications in the theory of compact convex sets obhájil před komisí Matematická analýza a příbuzné obory a získal vědecký titul doktor fyzikálně-matematických věd. Docent Spurný patří k předním odborníkům v deskriptivní teorii množin. Dosáhl významných výsledků týkajících se Bairových tříd funkcí, kompaktních konvexních množin, Choquetovy teorie a integrálních reprezentací.

 

Ing. Kamil Lang, CSc., DSc., pracovník Ústavu anorganické chemie AV ČR. Obhájil svou disertační práci pod názvem Singlet oxygen producing sensitizers: from molecular photophysics to photofunctional materials před komisí Anorganická chemie a získal vědecký titul doktor chemických věd. Doktor Lang je respektovaným odborníkem s vysokou mezinárodní reputací v oboru fotosenzitizovaných reakcí. Svou prací přispěl k rozvoji tohoto oboru a rozšířil jeho dosah. Studiem fotosenzitizovaných reakcí obohatil tento obor o základní poznatky a na jejich základě navrhl a vyzkoušel řadu nových materiálů s prokázanými desinfekčními, baktericidními a virucidními účinky.

 

Ing. Pavel Izák, Ph.D., DSc., pracovník Ústavu chemických procesů AV ČR. Obhájil svou disertační práci na téma Separation of Fluids by Nonporous Membranes před komisí Chemické inženýrství a získal vědecký titul doktor chemických věd. Disertační práce doktora Izáka se detailně zabývá separací kapalin, plynů a organických par přes neporézní polymerní membrány. V práci je zdůrazněn případný aplikační potenciál iontových kapalin a vodní kondenzující membrány v praxi.

 

Ing. Alexander B. Shick, CSc., DSc., pracovník Fyzikálního ústavu AV ČR. Svou disertační práci na téma Electronic structure theory of complex actinide materials with strong coulomb interactions obhájil před komisí Fyzika kondenzovaných systémů a získal vědecký titul doktor fyzikálně-matematických věd. Doktor Shick je dlouholetým a erudovaným pracovníkem v oboru teorie kondenzovaného stavu se zaměřením na elektronovou strukturu pevných látek. Zabývá se zejména systémy obsahujícími těžké prvky, k jejichž popisu je nutná relativistická elektronová teorie, a systémy vykazujícími silné elektronové korelace, k jejichž teoretickému popisu nepostačují běžně používané variace metody středního pole. Zásadním původním příspěvkem pana doktora Shicka k pokroku v této oblasti je rozvinutí a úspěšná aplikace teoretických metod kombinujících aproximaci lokální hustoty s osvědčenými modely pro silně korelované elektrony.

 

doc. RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D., DSc., působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Svou disertační práci s názvem Lectures on mappings of finite distortion obhájil před komisí Matematická analýza a příbuzné obory a získal vědecký titul doktor fyzikálně-matematických věd. Vědecká práce docenta Hencla se týká oblastí, jako je matematická analýza, geometrická teorie funkcí, variační počet a prostory funkcí. Docent Hencl patří k předním odborníkům v oboru parciálních diferenciálních rovnic. Dosáhl významných výsledků v oblasti nelineární elasticity, které vyžadují velké znalosti z funkcionální analýzy, prostoru funkcí a harmonické analýzy.

 

PhDr. Robert Šimůnek, Ph.D., DSc., pracovník Historického ústavu AV ČR. Obhájil svou disertační práci pod názvem Reprezentace české středověké šlechty před komisí Obecné a české dějiny a získal vědecký titul doktor historických věd. Práce založená na interdisciplinárním přístupu představuje rekonstrukční pokus (limitovaný dochovanými prameny) o pohled do mentality středověkého člověka. Ve své odborné činnosti se doktor Šimůnek zaměřuje jednak na dějiny středověku (šlechtická sebereflexe a reprezentace, dějiny měst, sociální dějiny), jednak na historickou geografii (vývoj územně správních a sídelních struktur, historická topografie, dějiny krajiny, historická ikonografie).

 

prof. PhDr. Dalibor Tureček, CSc., DSc., působí na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Disertační práci České literární romantično obhájil před komisí Dějiny literatury a literární vědy a získal vědecký titul doktor filologických věd. Disertace České literární romantično: Synopticko-pulzační model kulturního jevu je výsledkem autorova dlouhodobého výzkumu i pedagogického působení. Hlavním výstupem výzkumu je alternativní model českého literárního romantismu, založený na procesuální filozofii, na synopticko-pulzačním přístupu prof. Petera Zajace a na obecné teorii modelování.

 

RNDr. Drahomír Hnyk, CSc., DSc., pracovník Ústavu anorganické chemie AV ČR. Obhájil svou disertační práci s názvem Molecular Structure of Free Boron and Gallium Clusters před komisí Anorganická chemie a získal vědecký titul doktor chemických věd. Pan doktor Hnyk náleží k předním odborníkům v oboru studia strukturní chemie molekulárních klastrů, kombinujícího experimentální a kvantově chemické výpočetní metody. Jeho práce přinášejí především originální řešení struktur řady nově připravených boranových a gallitých klastrů, které vedle teoretického přínosu představují základ pro praktickou aplikaci těchto sloučenin v mikroelektronice, molekulární elektronice a v případě boranových klastrů také při léčbě zhoubných onemocnění. Práce doktora Hnyka přispívají k rozvoji oboru a jsou vysoce oceňovány mezinárodní vědeckou komunitou.

 

Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

15 Oct 2015